Španija je Evropski Uniji predstavila načrt za boj proti revščini otrok

0
685
(Foto: Wikimedia)

Španija je ta torek EU predstavila načrt za zmanjšanje revščine otrok in vsem otrokom zagotovila dostop do ključnih storitev za njihov razvoj.

 

Cilj načrta je odstraniti pred letom 2030 več kot 700.000 otrok iz položaja socialne izključenosti, v katerem odraščajo.

Že pred pandemijo je bila Španija tretja država z najvišjo stopnjo revščine in socialne izključenosti otrok v Evropski Uniji, saj je bilo v tem položaju 2,6 milijona otrok (30,3%). Poročila socialnih ustanov za varstvo otrok opozarjajo, da so številke med pandemijo še narasle.

Minister za socialne pravice Ione Belarra je prejšnjo sredo od španskih regionalnih oblasti zahteval »ambicioznost in zavezanost«, da se soočijo z izzivom odprave revščine in izkoristijo priložnost, ki jo ponuja program evropskega jamstva za otroke z dodelitvijo skoraj tisoč milijonov evrov podpore do leta 2030. Španska vlada in regionalne uprave morajo program izvajati skupaj z državnim akcijskim načrtom, v katerem so podrobno navedeni ukrepi in cilji.

Včeraj je program bil predstavljen Evropski komisiji in po odobritvi evropskih oblasti bo program španska vlada dokončno potrdila.

Program zagotavlja vsaj en zdrav obrok na dan za vse otroke, vključitev v izobraževanje vseh otrok od 0 do 3 let, zagotavlja, da v zavetiščih ne bo otrok mlajših od 6 let (danes jih je v vsej Španiji 1177) in zmanjšati digitalno izključitev otrok na polovico.

Dokument, do katerega je imela dostop tiskovna agencija Efe navaja tudi, da se bo španski izdatek za socialno zaščito družin do leta 2030 povečal od sedanjega 1,3% BDP na 2,3%.

Piše: Jože Jan

Vir: Deutsche Welle