Iz Ukrajine je doslej pobegnilo že tri milijone ljudi. Vsako sekundo še en ukrajinski otrok postane begunec.

0
582
Slovaška, Vysne Nemecke. Ukrajinski begunci na slovaško-ukrajinskem mejnem prehodu Vysne Nemecke. (Foto: Anže Malovrh / STA)

Po podatkih Mednarodne organizacije za migracije je vojna v Ukrajini v 19 dneh povzročila že tri milijone beguncev, po podatkih Unicefa pa vsako sekundo nov ukrajinski otrok postane begunec. Do sedaj so bili v Ukrajini ubiti že 103 otroci.

 

Pravkar smo prejeli najnovejše podatke in lahko potrdimo, da je bila meja treh milijonov beguncev presežena,« je novinarjem povedal tiskovni predstavnik Mednarodne organizacije za migracije v Ženevi Paul Dillon in pojasnil, da je 157.000 beguncev državljanov tretjih držav.

Agencija Združenih narodov za begunce (UNHCR) je poudarila, da skoraj 90% beguncev sestavljajo žene in otroci.

Vsako sekundo ukrajinski otrok postane begunec, je v torek pojasnil tiskovni predstavnik Unicefa James Elder. Številni mladoletniki so zapustili Ukrajino brez sorodnikov, zato je Elder opozoril na možnost, da bi kriminalne mafije ki tržijo z ljudmi lahko izkoristile to kritično situacijo.

Po podatkih UNHCR je na Poljskem 1,8 milijona beguncev, na Madžarskem 263.000, na Slovaškem 213.000 in v Rusiji 142.000.

UNHCR je ocenila, da bi lahko v primeru nadaljevanja ruske invazije število beguncev preseglo štiri milijone, število notranje razseljenih oseb pa 6,7 milijona.

Ukrajinska begunska kriza je najhujša, kar jih je Evropa doživela po koncu druge svetovne vojne, in ena najresnejših v sedanjosti, poleg eksodusa iz Venezuele (več kot 6 milijonov) in Sirije (6,8 milijonov).

Jože Jan

Vir: Deutsche Welle, Nemčija