Strelski napad na šolo v Iowi zahteval dve življenji

0
224
(Foto: STA arhiv)

V ameriški zvezni državi Iowa sta bila ponedeljek na šoli, ki se ukvarja s pomočjo ogroženi mladini, ubita dva šolarja, odrasel uslužbenec pa je bil ranjen, je sporočila policija in dodala, da je šlo za nameren napad, po katerem so aretirali tri osumljence.

Policisti so ob prihodu na šolo, ki v mestu Des Moines deluje v okviru programa Starts Right Here, našli dva kritično ranjena šolarja in so ju skušali oživiti. Prepeljali so ju v bolnišnico, kjer so potrdili smrt. Odrasli uslužbenec šole je bil hudo ranjen in se je boril za življenje.

Le 20 minut po napadu so policisti ustavili avtomobil in aretirali tri osumljence. Eden je pobegnil, vendar ga je ujel policijski pes.

Program Starts Right Here, ki pomaga ogroženim mladostnikom, je leta 2021 ustanovil rap glasbenik Will Holmes z umetniškim imenom Will Keeps.

Program si prizadeva spodbujati in izobraževati mlade, ki živijo v težkih okoliščinah in pomanjkanju, z umetnostjo, glasbo in drugimi programi. Uči jih tudi finančne pismenosti in komunikacijskih sposobnosti. Okrog 70 odstotkov šolarjev je pripadnikov manjšin.

Guvernerka Iowe Kim Reynolds, ki je članica svetovalnega odbora programa Starts Right Here, je sporočila, da je šokirana in žalostna ob novici o streljanju.

Po podatkih organizacije Education Week, ki spremlja streljanje na šolah, je bilo to šesto letošnje streljanje na šoli v ZDA, v katerem je bil nekdo ranjen ali ubit, vendar prvo s smrtnim izidom. Lani je bilo po šolah v ZDA 51 strelskih napadov, ki so se končali s poškodbami ali smrtjo.

V najhujšem šolskem streljanju lani je bilo v osnovni šoli v mestu Uvalde v Teksasu ubitih 21 ljudi.

V strelskem napadu pred srednjo šolo v Des Moinesu marca lani je bil ubit en dijak, dva druga najstnika pa sta bila huje ranjena. Policija je aretirala deset mladoletnikov.

Z. P., STA