Študij na univerzah se bo v petek začel v živo, vendar ob pogojih PCT

0
479
Maribor, Univerza. Univerza v Mariboru. (Foto: Andreja Seršen / STA)

V petek se začenja novo študijsko leto, ki bo zaradi covida-19 potekalo znova drugače. Študijski proces se bo na visokošolskih zavodih sicer začel v živo, v predavalnicah, ob upoštevanju pogojev PCT. Tudi za letošnjo generacijo brucev tradicionalnih dobrodošlic univerz ne bo, jih bodo pa rektorji nagovorili preko video povezav.

 

Tudi letošnje študijsko leto bo v luči epidemije covida-19 minevalo v skladu s smernicami ministrstva za izobraževanje, znanost in šport in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Pri pripravi so sodelovali tudi visokošolski zavodi.

Tako se bo študijski proces izvajal v predavalnicah ob upoštevanju pogojev preboleli, cepljeni, testirani (PCT), pri čemer bo za izpolnjevanje pogoja testiranosti za zaposlene in študente dovolj tedensko samotestiranje na visokošolskem zavodu. Ob poslabšanju stanja pa bo lahko univerza avtonomno sprejela morebitne dodatne ukrepe.

Presejalno samotestiranje velja en teden in velja za študij, študijske dejavnosti in bivanje v študentskem domu. Testi bodo za študente brezplačni in jih bodo lahko pridobili v lekarni ob predložitvi kartice zdravstvenega zavarovanja, potrdila o šolanju in osebnega dokumenta. Za tujega študenta brez kartice zdravstvenega zavarovanja bosta zadostovala potrdilo o šolanju in osebni dokument.

Študentje, ki poleg študija opravljajo študentsko delo, pa se morajo samotestirati tudi pri delodajalcu, pri katerem delajo.

Za študente na kliničnem usposabljanju v zdravstvu veljajo enaki pogoji samotestiranja kot za ostale študente.

Na fakultetah še potekajo vpisi

Univerze v Ljubljani, Mariboru, na Primorskem in v Novi Gorici ter javni in koncesionirani samostojni visokošolski zavodi so za študijsko leto 2020/2021 za dodiplomski in enoviti magistrski študij razpisali 18.520 vpisnih mest, na katerih je bilo v prvem roku sprejetih 11.890 bodočih brucev. Med njimi jih je več kot štiri petine ali 9680 sprejetih na študijske programe, ki so jih v prijavi za vpis navedli na prvem mestu, več kot polovica od teh na programe z omejitvijo vpisa.

Po številu je največ sprejetih kandidatov na študijski program na prvo željo na ljubljanski univerzi, in sicer 6051, najmanj pa na Novi univerzi – 45.

Za drugi prijavni rok je na univerzah in koncesioniranih samostojnih visokošolskih zavodih na voljo skupaj 6696 mest za redni in izredni študij (lani 6389). Na ljubljanski univerzi je na voljo 2682 vpisnih mest, na mariborski 2172, na primorski 642, na novogoriški 217, na novomeški univerzi 210, na Novi univerzi 166 ter na javnih in koncesioniranih samostojnih visokošolskih zavodih 607 mest.

Letos so število mest povečali na obeh medicinskih fakultetah v Ljubljani in Mariboru, na ljubljanski fakulteti za računalništvo in na pedagoški fakulteti primorske univerze. Poleg tega so v Mariboru odprli študijski program dentalne medicine.

Končni podatek o tem, koliko študentov bo v novem študijskem letu študiralo na slovenskih univerzah, bo znan oktobra, saj vpisi drugega prijavnega roka potekajo do 30. septembra.

V novo študijsko leto tudi študenti višjih šol

V novo študijsko leto vstopajo tudi študenti višjih šol, za katere je na voljo 11.934 vpisnih mest. V prvem roku je bilo na 47 višjih šolah s 33 razpisanimi študijskimi programi sprejetih 2248 bodočih študentov, v drugem pa še 1499.

Sprejeti kandidati se morajo v prvi letnik vpisati do 1. oktobra. O datumu vpisa jih pisno obvestijo višje strokovne šole.

Bruci tudi letos brez tradicionalnih dobrodošlic

(Foto: Freepik)

Zaradi epidemioloških ukrepov tudi letos tradicionalnih množičnih dobrodošlic novincem, ki ga pred uradnim začetkom študijskega leta pripravljajo univerze skupaj s študentskimi organizacijami, ne bo.

Novi rektor ljubljanske univerze Gregor Majdič bo denimo novopečene študente na dogodku Pozdrav brucem nagovoril na daljavo prek spleta. Nato bodo študentkam in študentom na kratko predstavili celo paleto obštudijskih dejavnosti, s katerimi lahko poskrbijo za svoje zdravje, zabavo ali dodatno znanje, izkušnje, ter druge uporabne informacije, ki jim bodo pomagale v novem študijskem letu.

Sicer pa bodo po vsej državi posamezne fakultete pripravile sprejeme za bruce v svojih prostorih, na tistih z večjim številom študentov bodo predstavitve predvidoma razdeljene v več terminov. Pomembne informacije pa so mariborski bruci prejeli v tradicionalnem uvajalnem tednu univerze.

Piše: P.T., STA