Svetovni kolesarski kongres Velo-City v Ljubljani: Veliko bo tudi dogodkov za otroke

0
328
(Foto: Freepik)

V Ljubljani se začenja kolesarski kongres Velo-City 2022, ki bo potekal do 17. junija. Dogodek velja za svetovno srečanje deležnikov na področju kolesarjenja in trajnostne mobilnosti, načrtovanja mest in urejanja prostora, varstva okolja, zdravja in športa. Ob uradnem programu bodo predvsem v sredo bogate tudi spremljevalne aktivnosti.

Letni kongres, ki poteka že od leta 1980, organizira Evropska kolesarska federacija skupaj s partnerskim mestom, ki uspešno kandidira na pozivu te zveze. Ljubljana je povabilo za organizacijo srečanja dobila že za leto 2020, a so ga zaradi pandemije covida-19 prestavili na leto 2022.

V slovenski prestolnici se pričakuje do 1500 udeležencev. Med temi bodo na primer predstavniki mest, podjetij, ustanov in civilne družbe z vsega sveta. V okviru kongresa bo sedem plenarnih zasedanj in 66 vzporednih dogodkov. Na območju Gospodarskega razstavišča bo tudi razstavni prostor z 52 razstavljavci ter druge aktivnosti, kot je kolesarski poligon.

Obenem bo v sredo na Kongresnem trgu celodnevni festival Kolesari – spremembo ustvari, v okviru katerega se bodo na stojnicah predstavili javni zavodi in podjetja ter druge organizacije oz. različna društva s področja trajnostne mobilnosti, športa, zdravja in varovanja okolja. V okviru festivala bo tudi veliko dogodkov za najmlajše in vabijo vrtce in šole, da se ga v čim večjem številu udeležijo.

J.S., STA