Teden možganov letos v znamenju ljubezni

0
199
(Foto: spletna stran Teden možganov)

Začenja se mednarodna akcija Teden možganov, namenjena osveščanju javnosti o skrbi za zdravje možganov. V organizaciji Slovenskega društva za nevroznanost Sinapsa bodo v večjih slovenskih mestih potekale aktivnosti, ki se bodo tokrat dotikale tematik ljubezni in seksualnosti. Začetek akcije bodo danes obeležili na Institutu Jožef Stefan.

 

Kot so sporočili s Sinapse, letošnji teden poteka pod geslom Greva na samo, s katerim bodo naslovili tematike, povezane z ljubeznijo, spolnostjo in erotiko. Po besedah letošnje soorganizatorke Tedna možganov Amadeje Oder so se za tematiko odločili, ker gre se pomembno temo, o kateri premalokrat spregovorimo. “O njej se tudi še vedno širijo razni miti in tabuji, ki jih želimo prek predavanj, delavnic in filmov v tem tednu razbiti,” je navedla.

Prek celotnega tedna se bodo zvrstila številna predavanja. Danes se bodo začela z raziskovanjem ljubezni in tega, kaj se pri tem dogaja v možganih živali in ljudi. Predavatelji se bodo dotaknili tudi socioloških perspektiv pri razumevanju seksualnosti. V torek in četrtek bodo naslovili težje teme v povezavi s spolnostjo.

V sredo bodo tradicionalno obeležili dan možganov, ki po besedah tajnika Sinapse Mateja Perovnika predstavlja “vsakoletni simbolni izraz države, da si možgani zaslužijo več naše pozornosti”. Na ta dan bodo slovenski raziskovalci predstavili izsledke nevroznanstvenih raziskav, na primer o metabolnem sodelovanju nevronov, stimulaciji živca vagusa pri Parkinsonovi bolezni ter spalni apnei in cirkadianih ritmih.

Teden bodo, kot navajajo organizatorji, zaključili z okroglo mizo, kjer bodo gostje razkrili, iz česa vznikne spolna privlačnost, estetiko in videz telesa, vlogo biologije pri izbiri partnerja in še kaj. Poleg predavanj bodo teden popestrile tudi delavnice za otroke in odrasle o temah, kot so vadba mišic medeničnega dna, spolnost na spletu in intimnost v partnerskih odnosih. Ob večerih pa si bodo udeleženci lahko ogledali filme, ki jim bodo sledili pogovori z izbranimi gosti.

Teden možganov je mednarodna akcija, pri kateri sodelujejo različne organizacije širom sveta. Vsako leto se v tretjem tednu marca odvijajo številni dogodki, ki želijo ozaveščati laično in strokovno javnost o koristih raziskovanja in poznavanja živčevja za posameznike in družbo.

V Sloveniji akcija poteka pod okriljem Sinapse. Dogodki se odvijajo v Ljubljani in drugih slovenskih krajih, med drugim v Mariboru, Kopru, Novem mestu, Tolminu in Idriji. Vsako leto izberejo drugo krovno temo Tedna možganov, v okviru katere predstavijo delovanje možganov. Teme, ki so se jih lotili v prejšnjih letih, so na primer spanje in sanjanje, nevrotipičnost in nevrodiverziteta, bolečina, krize, odnosi ter letos možgani in ljubezen.

C. R., STA