Učitelji pred starši skrivali, da so se z učenci pogovarjali o ideologiji spola

0
605
(Foto: Freepik)

Ameriški starši so vložili tožbo proti šolskemu območju v zvezni državi Massachusetts. V obtožnici piše, da so šolski administratorji na predmetni stopnji osnovne šole v nasprotju z izrecnimi zahtevami staršev na skrivaj dvema učencema vsiljevali ideje o spremembi spola.

“Dandanes se pogosto rabi fraza zapeljevanje otrok. Predstavljajte si, kaj gre kateremukoli staršu po glavi ko se nek drug odrasli pogovarja o spolnosti z otrokom – in še otroku pravi, da bosta ta pogovor skrivala pred njegovimi starši,” je resnost stanja opisal eden od odvetnikov, ki zastopa starše, ki so 12. aprila 2022 proti šolskemu svetu osnovne šole v Ludlowu v Massachusettsu vložili tožbo.

Starši trdijo, da je so šolski organi kršili državljanske pravice staršev, ko so učencema dovolili, da privzameta drugačno ime in zaimke, ne da bi o tem obsvetili starše. V tožbi so poimensko izpostavljeni začasna glavna šolska nadzornica Lisa Maneth, nekdanji glavni šolski nadzornik Todd Gazda, ravnateljica OŠ Baird Stacy Monette, šolska svetovalka Marie-Claire Foley in pa nekdanji knjižničar Jordan Funke.

V tožbi piše, da se je šola brez dovoljenja vsilila v zasebno sfero njihovih družin in skušala ugrabiti prvice staršev, da sami odločajo o vzgoji, dobrobiti in duševnem zdravju svojih otrok. Starši so izrecno prosili zaposlene na OŠ Baird, da z njihovima otrokoma ne razpravljajo o ideologiji spola, za kar pa se odgovorni niso zmenili.

11-letnica je šoli pisala, da se identificira kot “nebinarna” oseba in zraven naštela seznam zaimkov in novo ime, ki si ga je izbrala in želela, njene muhe v šoli upoštevajo. Na seznamu sprejemljivih zaimkov so se znašli celo izrazi kot so “fae/faerae/aer ve/ver xe/xem ze/zir” in resnici na ljubo v slovenščini še nimajo smiselnega prevoda. Foleyjeva je po drugi strani pri šoli lobirala, da 12-letnika kličejo po novem ženskem imenu, ki si ga je izbral, čeprav doma za to že ne vedo.

Odvetnik staršev Andrew Beckwith je opozoril, da je iz korespondence med predstavniki šole razvidno, da so predstavniki šole namerno skrivali stvari povezane z njihovimi otroci pred starši. To je še posebej sporno, ker so starši šolo obvestili, da je hčerka deležna psihološkega zdravljenja in ne želijo, da bi se šola vpletala v ta segment. Namesto, da bi spoštovali želje staršev, je šola na skrivaj komunicirala z dekletom. V šoli se branijo, da zgolj upoštevajo vodila o spolu s strani zvezne države.

Ivan Šokić