Ukrajinščina je postala simbol poguma: Zanimanje za jezik se je po ruski invaziji močno povečalo

0
610
(Foto: EPA-EFE/Riccardo Antimiani)

Ukrajinščina je bila dolgo časa zaznamovana kot kmečko narečje, sedaj pa doživlja porast zanimanja po celem svetu.

 

Pred rusko invazijo na Ukrajino se je Scott Richards nameraval preseliti iz Züricha v Kijev. Richards je kot vodja ekipe za vzhodno Evropo v investicijski družbi že govoril rusko. Zdaj, ko je preselitev začasno ukinjena, se »globoko potaplja« v študij ukrajinščine in se udeležuje intenzivnega spletnega tečaja ukrajinske katoliške univerze v Lvivu.

»Želim govoriti z Ukrajinci v ukrajinščini, da bi pokazal spoštovanje do njihove kulture,  njihove svobode ter njihovega neverjetnega poguma, s katerim se postavljajo v obrambo pred rusko invazijo,« je izjavil Richards.

Vojna Vladimirja Putina proti Ukrajini, ki temelji na ideji, da ukrajinska identiteta ne obstaja, je samo povečala svetovno zanimanje za ukrajinski jezik. Ukrajinščina, ki je por carsko in sovjetsko vlado bila zatrta in označena kot kmečko narečje, je od ruščine popolnoma ločen jezik, s stopnjo podobnosti, ki bi se lahko primerjala podobnosti med italijanščino in portugalščino.

Aplikacija za učenje jezikov Duolingo je poročala o 577-odstotnem povečanju števila svetovnih uporabnikov, ki se učijo ukrajinščine in 2.677-odstotnem povečanju na Poljskem.

V Ukrajini 46% prebivalstva doma govori ukrajinsko, 28% rusko, četrtina prebivalstva pa govori oba jezika.

Tudi 20-letna Sophia Reshetniak tekoče govori ukrajinsko in rusko. Preden je Rusija napadla  njeno domače mesto Harkov, je Reshetniak zasebno poučevala v angleščini, ukrajinščini in ruščini. Po pobegu iz Ukrajine je nadomestila svoje redne študente prek socialnega omrežja NaTakallam. NaTakallam v arabščini pomeni »govorimo«. Omrežje je bilo ustanovljeno leta 2015, da bi zaposlilo sirske begunce kot učitelje v sirskem jeziku. Platforma se je od takrat razširila na pouk v armenščini, angleščini, francoščini, kurdščini, perzijščini in španščini, marca pa je zaposlila prve ukrajinske in ruske učitelje. Podjetje učiteljem plača najmanj 10 dolarjev na uro. Sophia sedaj poučuje v hostelski sobi, ki si jo deli s svojo 15-letno sestro v češki vasi.

Več učnih platform je razširilo ponudbe ukrajinskega jezika. LingQ ponuja brezplačen dostop do pouka ukrajinščine in brezplačen dostop za Ukrajince, ki želijo študirati druge jezike. MyCoolClass nudi brezplačen dostop ukrajinskim učiteljem.

Richards se še vedno namerava naseliti v Kijevu, ko bo to varno, in upa, da se bo lahko pogovarjal v ukrajinščini. »Vojna je vse spremenila,« je dejal. »Ukrajinščina je postala simbol dediščine, moči in odpora.«

 

Jože Jan

Vir: The Guardian, Združeno Kraljestvo