Ukrajinski otroci iz Rusije se po posredovanju Katarja vračajo k družinam

0
629
Vojna v Ukrajini (Foto: Pixabay)

Enajst otrok, ki so jih Rusi premestili iz zasedenih delov Ukrajine, naj bi včeraj po posredovanju Katarja zapustilo Rusijo, v danes pa naj bi se vrnili k svojim družinam v Ukrajini. Oblasti v Kijevu so večkrat obtožile Ruse, da v Ukrajini ugrabljajo otroke, v Moskvi pa trdijo, da so otroke na rusko ozemlje prepeljali zaradi varnosti.

 

Enajst otrok, starih od dveh do 16 let, je iz katarskega veleposlaništva v Moskvi v spremstvu katarskih uradnikov odpotovalo na dolgo pot prek Belorusije proti severozahodnemu delu Ukrajine, kjer bodo ponovno združeni s svojimi najbližjimi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Katar tesno sodeluje z Rusijo in Ukrajino ter dosega napredek pri pobudi za ponovno združitev družin, išče pa tudi načine za krepitev zaupanja na drugih področjih,” je ob tem povedala predstavnica katarskega zunanjega ministrstva Lolva al Kater.

Gre za shemo vračanja ukrajinskih otrok iz Rusije pod okriljem Katarja, ki se je začela oktobra lani. Ruske oblasti trdijo, da so v okviru omenjene sheme v Ukrajino doslej vrnili 59 otrok. “Še naprej bomo posredovali med obema stranema v upanju, da bo to sčasoma privedlo do umiritve spora,” je dodala al Kater.

Nezakonite deportacije ukrajinskih otrok

Oblasti v Kijevu so že večkrat povedale, da Rusija razdvaja družine in ugrablja otroke iz delov Ukrajine, ki so pod ruskim nadzorom, ter jih nato premešča v Rusijo, da bi jim oprala možgane, navaja AFP.  Mednarodno kazensko sodišče (ICC) v Haagu je zaradi nezakonite deportacije več tisoč ukrajinskih otrok z okupiranih območij v Ukrajini marca lani izdalo nalog za aretacijo ruskega predsednika Vladimirja Putina in njegove komisarke za pravice otrok Marije Lvove-Belove. Moskva obtožbe zanika in pravi, da nalog nima pomena, saj Rusija ne priznava pristojnosti ICC.

C. R., STA