Unicef: Na Afriškem rogu grozi eksplozija smrti otrok zaradi podhranjenosti

0
497
(Foto: Wikipedija)

Če svet ne bo razširil svojega pogleda od vojne v Ukrajini tudi na krizo v Afriškem rogu in ukrepal takoj, tej regiji grozi eksplozija smrti med otroki zaradi podhranjenosti, je danes v Ženevi opozorila namestnica regionalnega direktorja za vzhodno in južno Afriko pri Unicefu Rania Dagash.

“Osredotočenost na Ukrajino ne more voditi v zanemarjanje drugih kriz, kar v zadnji instanci pomeni le še več smrti,” je dejala, so sporočili iz Unicefa Slovenija.

V Etiopiji, Keniji in Somaliji več kot 1,7 milijona otrok nujno potrebuje zdravljenje zaradi hude akutne podhranjenosti. Po oceni Unicefa je v Somaliji kar 386.000 otrok, ki potrebujejo takojšnje zdravljenje.

Vremenske napovedi kažejo, da se deževna sezona, ki praviloma nastopi med oktobrom in decembrom, verjetno ne bo zgodila. V zadnjih dveh letih so umanjkale že štiri, kar je uničilo pridelke, povzročilo pogin živine, izsušilo vodne vire in tako povečalo prehrambeno krizo v tem delu sveta.

Tako Somalija kot tudi Etiopija in Kenija so v prvem četrtletju letošnjega leta zabeležile bistveno večje število hudo podhranjenih otrok, sprejetih na zdravljenje, v primerjavi s prvim četrtletjem lanskega leta. V Etiopiji je bil sprejem višji za 27 odstotkov, v Somaliji za 48, v Keniji pa za kar 71 odstotkov.

Poleg hrane so zaskrbljujoči tudi podatki o številu gospodinjstev brez zanesljivega dostopa do čiste pitne vode, ki je iz 5,6 milijona naraslo na 10,5 milijona. Povišala se je tudi stopnja umrljivosti, saj je na Afriškem rogu letos umrlo že trikrat več otrok kot v celem lanskem letu.

Takšnim razmeram v Afriki med drugim botruje tudi vojna v Ukrajini. Pred vojno je Somalija kar 92 odstotkov pšenice uvozila iz Rusije in Ukrajine. Mnogi Etiopijci, Kenijci in Somalci si ne morejo več privoščiti niti osnovnih živil, še navaja Unicef Slovenija.

Po oceni Unicefa bo organizacija samo za pomoč na območju Afriškega roga potrebovala 12 milijonov ameriških dolarjev več, kot je bilo sprva načrtovano. Dagash je zato mednarodno skupnost, na čelu z državami vrha G7, ki se bodo ta mesec sestale v Nemčiji, pozvala, da zagotovijo dodatno financiranje za reševanje življenj, navaja EFE.

J.S., STA