Uuuups – na SVIZu so spet spet besni: Izpustili so jih pri oblikovanju priporočil za omejevanje koronavirusa v šolah

0
427
(Foto: Bor Slana / STA)

Glavni tajnik šolskega sindikata Sviz Branimir Štrukelj ostro protestira, ker niso bili vključeni v posvetovanja o protokolih za omejevanje novega koronavirusa, ki bodo veljali v vzgoji in izobraževanju v novem šolskem letu. Zahtevajo pojasnilo pristojnega ministra, je rekel Štrukelj. Samotestiranje v domačem okolju sicer podpirajo.

Kot je pojasnil, so šolniki namreč tisti, ki bodo izvajali ukrepe za omejevanje epidemije v novem šolskem letu in lahko na nek način vzpostavijo pozitiven odnos do predloga, kako naj se obravnava epidemiološka situacija v šolstvu.

Delovna skupina za področje vzgoje in izobraževanja, ki deluje znotraj posvetovalne skupine za spremljanje koronavirusa pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), je namreč danes predstavila priporočila, ki bodo veljala v novem šolskem letu.

Sviz po njegovih navedbah zahteva pojasnilo pristojnega ministra, kako je mogoče, da predstavnikov zaposlenih v vzgoji in izobraževanju ni vključil v omenjeno delovno skupino. “Vidim, da je bil sestanek danes, mi pa nismo povabljeni,” je bil jasen Štrukelj. “Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je kvalificiran predstavnik zaposlenih v teh dejavnostih in tukaj na tej točki ne vidim popolnoma nobene razlike od tega, kar je počela prejšnja šolska oblast, ki je vzela besedo zaposlenim pri teh vprašanjih,” je ogorčeno dejal Štrukelj.

Poudaril je tudi, da ne razume napovedi vodje te delovne skupine Nine Pirnat, da bo glede priporočila o ravnanju zaposlenih odločala medicina dela, prometa in športa. “Ta napoved preseneča, ker je bilo do zdaj razumeti, da bodo o vsem, kar je povezano z epidemijo covida-19 odločala strokovna skupina in epidemiologi, in teh, kot vem, v medicini dela ni,” je opozoril.

Vprašal se je tudi, zakaj bi šlo to “mimo delovne skupine”, če je ta tista, ki je strokovni odločevalec o tem, kako bodo ravnali za omejevanje virusa. “Glede te napovedi potrebujemo dodatna pojasnila Pirnatove,” je ocenil Štrukelj.

Ne glede na njihovo nestrinjanje s postopkom, pa v Svizu podpirajo današnje priporočilo o samotestiranju v domačem okolju.

J.S., STA