V Dobovi bodo konec februarja vrtec preselili v nove prostore

0
415
Vrtec Dobova (Foto: Občina Brežice)

Brežiška občina v Dobovi te dni opravlja meritve in pripravlja dokumentacijo za pridobitev uporabnega dovoljenja za tamkajšnji novozgrajeni petoddelčni otroški vrtec pri Osnovni šoli dr. Jožeta Toporišiča. Selitev v nove prostore nizkoenergijsko zasnovane stavbe so na brežiški občini napovedali za konec februarja oz. po šolskih zimskih počitnic.

 

Pogodbena vrednost gradnje vrtca znaša 1,6 milijona evrov. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je pri tej naložbi sodelovalo z nekaj manj kot 830.000 evri. Skoraj 250.000 evrov bo zanjo prispeval Eko sklad, razliko bo pokrila občina. Stroški nakupa nove opreme za vrtec so znašali skoraj 160.000 evrov, je navedel brežiški župan Ivan Molan.

Novo vrtčevsko zgradbo so sicer že opremili, 82 otrok, ki so med rušitvijo stare zgradbe in gradnjo nove bivali v šolskih prostorih, pa se bodo v to vselili takoj po zimskih počitnicah, je dodal.

V novem petoddelčnem vrtcu so tri pritlične igralnice, ena za starostno skupino od enega do treh let, ena za kombinirani oddelek in ena za starostno skupino od treh do šestih let. V nadstropju sta dodatni igralnici za drugo starostno skupino.

Osrednji igralni prostor, ki je namenjen tudi športnim dejavnostim, so umestili med glavna vhoda. Prostore so usmerili tako, da so v prehodnem in zimskem obdobju čim bolj izpostavljeni soncu, vse igralnice in osrednji igralni prostor pa se odpirajo proti jugu. Namestili so tudi ustrezna zunanja senčila.

Naložba je obsegala rušitev stare zgradbe in novogradnjo, izgradnjo opornega zidu in stopnišča do spodnjih igrišč ter parkirnih prostorov. Omenjeno stopnišče sicer prek prehoda med športno dvorano in vrtcem omogoča tudi neposreden dostop do športne dvorane.

Novi vrtčevski prostori bodo otrokom in zaposlenim omogočili boljše prostorske pogoje za delo, učenje in ustvarjanje. Brežiška občina je sicer zadnja leta zgradila nova otroška vrtca v Brežicah (2014) in pri osnovni šoli v Cerkljah ob Krki (2017). Lani je končala gradnjo vrtcev v Artičah in Dobovi. Med energetsko prenovo javnih stavb v občinski lasti so leta 2020 prenovili tudi šole z otroškimi vrtci, so še sporočili z brežiške občine.

J.S., STA