V Ilirski Bistrici energetsko sanirali osnovno šolo in zdravstveni dom

0
227
(Foto: Wikipedia)

Občina Ilirska Bistrica je v sodelovanju s koncesionarjem Resalta iz Ljubljane energetsko prenovila zgradbo Osnovne šole Antona Žnideršiča in staro zgradbo Zdravstvenega doma Ilirska Bistrica. Vrednost del znaša slabih 3,6 milijona evrov, dobro polovico sredstev je prispeval zasebni koncesionar, del denarja je občina pridobila iz državnih sredstev.

 

Obe zgradbi sta s tem pridobili novo izolirano fasado s površino skupaj skoraj 4000 kvadratnih metrov, streho in podstrešje (skupna površina toplotne izolacije, položene pod strešno kritino je 4300 kvadratnih metrov, položena na tleh pa na površini 2100 kvadratnih metrov), novo stavbno pohištvo, ogrevalni sistem (šola na biomaso, zdravstveni dom na toplotno črpalko zrak-voda), razsvetljavo in sistem za energetsko upravljanje objekta.

V stavbi osnovne šole pa so prenovljeni še toplotna postaja za pripravo tople sanitarne vode in prezračevanje, so sporočili iz Občine Ilirska Bistrica.

Za pogodbeno zagotavljanja prihrankov energije je ilirskobistriška občina z izvajalcem, podjetjem Resalta, sklenila koncesijska pogodbo za izvedbo energetske sanacije. Ukrepi so financirali iz lastnih sredstev koncesionarja in občinskih sredstev. Delež slednjih predstavljajo lastna in pridobljena sredstva iz javnega razpisa za sofinanciranje energetske prenove stavb v lasti in rabi občin v 85 odstotkih Kohezijskega sklada in 15 odstotne udeležbe države.

Zasebnik si bo vložek v energetsko sanacijo izplačal v obdobju 15 let ob doseganju načrtovanih energetskih prihrankov v obeh saniranih stavbah. Na ilirskobistriški občini predvidevajo, da bo letno zmanjšanje porabe končne energije 675.690 kilovatnih ur, kar pomeni letno zmanjšanje toplogrednih plinov v količini 317,48 ton.

Župan Občine Ilirska Bistrica Gregor Kovačič je novinarsko konferenco sklenil z besedami, da namerava občina nadaljevati z načrti za učinkovito rabe energije, za fotovoltaiko, za energetsko samooskrbo javnih objektov ter z načrti za trajnostno mobilnost.

C. R., STA