Tožba na Evropsko sodišče za človekove pravice je bila vložena zaradi prepovedi družinskega referenduma

0
678
(Foto: Pixabay)

Spomnimo, da je Koalicija »Za otroke gre!« 16. marca 2023 vložila tožbo na Evropsko sodišče za človekove pravice zaradi prepovedi referenduma o spornih spremembah Družinskega zakonika, ki uvajajo posvojitve otrok v LGBTQIA+ razmerja, ukinjajo zakonsko zvezo žene in moža ter dajejo podlago za uvajanje LGBTQIA+ ideologije v vrtce in šole itn.

 

Ključni poudarki tožbe pred Evropskim sodiščem za človekove pravice so, da Ustavno sodišče ob presoji dopustnosti referenduma ni presojalo o ključnih stvareh in sicer: 1) ali je zaradi namere uzakoniti posvojitev otrok v LGBTQIA+ razmerja in ukiniti zakonsko zvezo žene in moža (kar nista ustavni pravici) dopustno prepovedati pravico do sodelovanja pri upravljanju javnih zadev (44. člen Ustave RS) in pravico do referenduma (90. člen Ustave RS). Prav tako Ustavno sodišče ni presojalo 2) da spremembe Družinskega zakonika uvajajo še vrsto drugih sprememb, ki niso bile predmet odločitve ustavnega sodišča npr. na področju šolstva, zdravstva, svetovanja itn. in zato ne gre za zakon, ki zgolj izvršuje odločbo ustavnega sodišča, ampak bistveno širi tisto, kar je zahtevalo ustavno sodišče. Poleg tega v tožbi izpostavljamo 3) dejstvo, da odločanje na Ustavnem sodišču ni bilo pošteno, saj je v njem sodelovala sodnica dr. Katja Šugman Stubbs, ki je kot LGBTQIA+ aktivistka sodelovala v referendumski kampanji na strani LGBTQIA+ aktivistov.

“Odločitev sodišča pričakujemo v nekaj letih. Ves ta čas pa si bomo prizadevali proti širjenju skrajne LGBTQIA+ ideologije, ki ne priznava, da obstajata samo naraven ženski in moški spol. Še posebej v predšolski vzgoji in šolstvu. Ne smemo namreč dopustiti, da bodo naše otroke v vrtcih in šolah spodbujali in učili, naj spreminjajo spol in spolno usmerjenost ter jim s tem uničevali zdravje,” so še zapisali v Koaliciji.

Koalicija “Za otroke gre!” se za pripravo tožbe zahvaljuje odvetniku Domnu Gorenšku in Blažu Babiču.

C. R.