V Lenartu se začenja 10. kmetijsko-obrtniški sejem

0
341
(Foto: Sejem KOS)

Na hipodromu v Lenartu se danes po dveh letih premora zaradi epidemije covida-19 začenja jubilejni 10. kmetijsko-obrtniški sejem. Prireditev se bo začela z dopoldanskim posvetom o slovenskem kmetijstvu po letu 2023, sicer pa je sejem namenjen predstavitvi kmetijske mehanizacije, obrti in dodatnih dejavnosti na kmetijah.

 

Rdeča nit sejma ostaja enaka kot v preteklosti, dodatno pa bosta letos potekala festival slovenskogoriške gibanice ter festival zelja, repe in fižola. Dogodek bo opoldne slovesno odprl državni sekretar na kmetijskem ministrstvu Aleš Irgolič, direktor sejma Franc Lovrenčič pa je prepričan, da jim bo tudi letos uspelo pripraviti kakovosten tridnevni dogodek, ki za obiskovalce še naprej ostaja brezplačen.

Kot je povedal Lovrenčič, bo program popestren z nekaj novostmi, a glavni dogodki ostajajo nespremenjeni – nastop ljudskih godcev, tekmovanje v kuhanju štajerske kisle juhe, vinski dan, razstava malih živali, predstavitev treninga psov, revija otroškega vodenja telet Liska ter predstavitev novih projektov, ki jih izvajata Razvojna agencija Slovenske gorice in LAS Ovtar Slovenskih goric, ob tem pa znova pričakujejo prihod starodobnikov.

Sejem že deseto leto organizira Konjeniško društvo Slovenske gorice Lenart v sodelovanju s tamkajšnjo občino ter še nekaterimi soorganizatorji iz lokalnega okolja.

V sklopu festivala slovenskogoriške gibanice bodo v ospredju gibanice, ki so prispele na ocenjevanje in jih je strokovna komisija ocenila že sredi maja. Ocenjevala je tako senzoriko kot prezentacijo jedi v njeni tradicionalni obliki. Najboljša gibanica bo na voljo za pokušino tudi na sejmu, na katerem bo zmagovalec prevzel priznanje in imel možnost sodelovanja na okrogli mizi na temo gibanice in kulinarične dediščine Slovenskih goric.

V sklopu sejma bo potekal tudi festival zelja, repe in fižola, ki se bo začel s pogostitvijo Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci. Dijaki so pripravili nabor jedi v trendu s časom, med drugim jedi na žlico, namaze, pecivo in podobno. Hkrati bodo jedi na žlico iz omenjenih zelenjadnic v ponudbi sejemskih jedi Ovtarjeve mreže ponudnikov v pokritem delu sejmišča. Strokovni del festivala bo zaznamoval še posvet o zelju, repi in fižolu, obiskovalci pa si bodo lahko ogledali tudi razstavo raznih sort fižola.

J.S., STA