V Mariboru bodo kmalu odprli nov waldorfski vrtec

0
419
Maribor. Novozgrajeni waldorski vrtec. (Foto: Andreja Seršen Dobaj)

V Mariboru so dokončali gradnjo objekta za waldorfski vrtec na Valvasorjevi ulici, ki je pred tremi leti in pol zgorel v požaru. Uprava vrtca je že prejela ključe novogradnje in trenutno opremlja nove prostore in površine. Otroci se bodo v novi vrtec lahko vselili še ta mesec, obljublja občina.

Občinski objekt na Valvasorjevi ulici, v katerem je obratoval zasebni waldorfski vrtec Studenček, je junija 2019 uničil požar. Dejavnost vrtca, ki ga obiskuje okoli 50 otrok, so takrat začasno preselili v prostore bližnje waldorfske šole, lani pa je občina pristopila k izgradnji novega objekta.

Vrtec so obnovili na istem mestu in v istih gabaritih kot objekt, ki je pogorel. Obnova je znašala okoli 840.000 evrov in je bila financirana iz proračuna Mestne občine Maribor.

Direktorica Inštituta Sofijin Izvir Viktorija Kovačič, ki vodi vrtec, je zadovoljna, da bodo spet na svojem. “Konec decembra je bila primopredaja objekta. Izvajalec mora sicer še odpraviti nekatere pomanjkljivosti, mi pa lahko medtem pripravljamo objekt na vselitev. Montiramo pohištvo, delamo poslikave, urejamo igrišče. Računamo, da bomo konec meseca lahko izvedli dokončno selitev otrok,” je danes povedala za STA.

Z novimi prostori so zelo zadovoljni. Začasni prostori so bili sicer za otroke dobro urejeni, a so od zaposlenih tako v vrtcu kot waldorfski šoli, s katero so si delili streho, terjali nenehno prilagajanje. “Kolektiv je popolnoma izmučen od tega stanja negotovosti in prilagajanj,” je dejala direktorica.

V požaru je bilo uničene tudi veliko opreme. Za nakup opreme novega vrtca so morali najeti bančno posojilo. “Igrišče, ki smo ga skoraj 20 let postopno postavljali, zdaj delamo na novo. To so veliki stroški, a delamo to z velikim optimizmom, ker verjamemo, da je to zdaj res kakovostna in dolgoročna rešitev,” je povedala direktorica.

Prostore, ki so jih začasno zasedali, bo napolnila waldorfska šola, ki po njenih besedah prav tako že nestrpno čaka na selitev vrtca. Te prostore šola nujno potrebuje, saj je veliko zanimanja za vpis. Šola je ta objekt tudi odkupila od ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Maja lani je ogenj zajel tudi staro stavbo mariborskega javnega vrtca Brezje, poleg katere so gradili novo enoto. Stara stavba je bila popolnoma uničena in ni več uporabna. K sreči je požar prizanesel novogradnji, ki je v začetku novega šolskega leta tako lahko sprejela otroke, kot je bilo načrtovano.

Mora pa občina zdaj zgraditi objekt, ki bo nadomestil stari del vrtca. Obnova pogorele enote Brezje Vrtca Pobrežje se začne v prihodnjih dneh oziroma tednih, napovedujejo na občini.

Tako kot pri waldorfskem vrtcu je tudi tu izbrani izvajalec gradbenih del podjetje Noah. Pogodbeni znesek obnove je okoli 764.000 evrov. Financirali jo bodo iz proračuna Mestne občine Maribor in delno iz prejete zavarovalnine, ki znaša okoli 191.000 evrov, so še pojasnili na občini.

Z.P., STA