Kako narediti poklicno in strokovno izobraževanje bolj privlačno

0
323
(Foto: Freepik)

Ministrstvo za izobraževanje je s Centrom RS za poklicno izobraževanje podpisalo pogodbo o sofinanciranju projekta za spodbujanje odličnosti v poklicnem in strokovnem izobraževanju ter za promocijske aktivnosti. Z njim naj bi dosegli večjo privlačnost in konkurenčnost poklicnega in strokovnega izobraževanja preko promocijskih aktivnosti.

 

Te promocijske aktivnosti so denimo predstavitev poklicev in šol, tekmovanja v poklicnih spretnostih in promocija na digitalnih in klasičnih medijih, pri čemer bodo predstavljali deficitarne poklice in seznanjali zainteresirano javnost s poklici prihodnosti. S promocijo poklicnega izobraževanja in vajeništva želijo ohranjati oziroma povečali zanimanje mladih za poklicno in strokovno izobraževanje, so zapisali na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

Projekt bo tekel v okviru razvojnega področja Pametna, trajnostna in vključujoča rast, ki ga določa načrt za okrevanje in odpornost.

Načrtujejo, da bodo v okviru projekta oblikovali orodje za privlačno predstavitev poklicnega in strokovnega izobraževanja, prav tako pa tudi razvili dolgoročno strategijo za promocijo poklicnega in strokovnega izobraževanja v medijih. Nenazadnje je predvidena udeležba mladih na štirih tekmovanjih oz. predtekmovanjih v poklicnih spretnostih.

S projektom želijo zvišati ugled in privlačnost poklicnega in strokovnega izobraževanja ter poklicev, za katere je zahtevana poklicna in strokovna izobrazba. V tem okviru naj bi tudi zagotovili kakovostne in lahko dostopne informacije o šolah, izobraževalnih programih, aktualnih poklicih, poklicih prihodnosti in deficitarnih poklicih.

Skupna višina sredstev, ki je na razpolago za projekt do vključno leta 2026, je do 2,17 milijona evrov z vključenim DDV.

Z. P., STA