V Mariboru ob razvijanju učnih vsebin s področja gozdnega velnesa sadijo nova drevesa

0
160
(Foto: STA)

Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem (VSGT) Maribor je vodilni partner mednarodnega projekta ForestWell, v okviru katerega pripravljajo interdisciplinarne učne vsebine s področja gozdnega velnesa, gozdne kulinarike in gozdnega turizma. V okviru projekta bodo v Mariboru in okolici zasadili sto dreves.

 

Prvo zasaditev so izvedli včeraj v Botaničnem vrtu Univerze v Mariboru v Pivoli. Hkrati so na Slomškovem trgu v središču Maribora opremili izbrane drevesne vrste z označevalnimi tablicami.

Direktorica VSGT Tanja Angleitner Sagadin je pojasnila, da načrtujejo prenovo študijskega programa velnesa in želijo vanj vključiti vsebine gozdnega velnesa, saj vidijo na tem področju še veliko neizkoriščenega potenciala. “Gozdovi pri nas še niso dovolj raziskani in uporabljeni v učne namene. Ne gre samo za gozdne učne poti, ampak so številne druge možnosti, kot je vodenje po gozdu, ob izjemnih drevesih, sprehodi v naravi, v vsakem primeru nekaj posebnega. V Mariboru in okolici je takšnih točk veliko, ampak iz vidika turističnega vodenja jih še nismo povezali,” je povedala.

Projekt ForestWell se ji zdi odlična priložnost, da povežejo študente gostinstva, turizma in velnesa ter pripravijo skupne vsebine. “Tako bodo znali pripraviti turistične pohode po zelenih znamenitostih mesta, na primer v Mestnem parku, kjer bomo videli izjemna drevesa. Tovrstni sprehodi so zagotovo turistična oziroma tržna niša. Želimo si, da bi privedli zadevo tako daleč, da bi iz tega nastala nacionalna poklicna kvalifikacija,” je še dejala.

Vsebine razvijajo v sodelovanju s projektnimi partnerji z Irske, Finske, Islandije, Danske in Portugalske. Projekt je financiran s strani programa EU Erasmus+ in traja dve in pol leti.

Učne vsebine, ki bodo uporabne v virtualnem učnem okolju, bodo praktično zastavljene in temeljijo na praktičnih primerih iz držav partneric projekta.

Na slovenski strani sta se projektu v okviru sodelovanja z VSGT pridružila Hortikulturno društvo Maribor in Botanični vrt Univerze v Mariboru. Predsednik omenjenega društva Borut Ambrožič je na današnjem dogodku na Slomškovem trgu izpostavil velik pomen dreves v središčih mesta. “Pomembna so zaradi tvorbe kisika, nudenja sence, preprečevanja segrevanja mesta, nudenja boljše kakovosti življenja,” je naštel.

Lahko pa so drevesa tudi osnova za trajnostne oblike turizma. “Hortikulturno društvo Maribor se trudi že desetletja za boljše prepoznavanje zelenih zakladov Maribora, za kar smo pred leti tudi izdali Vodnik po izjemnih drevesih v mestnih parkih Maribor. Današnja akcija je nekakšna nadgradnja tega truda, kjer želimo spodbuditi tudi zavod za turizem in še katere druge deležnike v Mariboru, da bi dajali večji poudarek zelenemu turizmu,” je dejal.

Takšne turistične vsebine imajo po njegovih besedah tudi izobraževalni in osveščevalni pomen. “Obstajajo temeljne bontonske smernice, kako se obnašati v parku in nasploh v naravi. Ob njihovem upoštevanju smo lahko vsi bolj zeleni in srečni,” je prepričan.

Projektni partnerji bodo v času trajanja projekta v lokalnih okoljih zasadili skupno 500 dreves.

C. R., STA