V Občini Škocjan so se odločili za naložbo v novo občinsko kulturno-družabno središče

0
268
(Foto: STA)

Pogodba za gradnjo škocjanskega večnamenskega doma v dolenjski občini Škocjan je podpisana. Pogodbena dela in davek bodo skupaj nanesli nekaj manj kot 6,5 milijona evrov. Šlo bo za največjo naložbo v Občini Škocjan do zdaj, je ob podpisu pogodbe poudaril župan občine.

Ministrstvo za kulturo bo za naložbo v novo škocjansko občinsko kulturno-družabno središče prispevalo 1,4 milijona evrov. Ker bodo zgradili tako imenovano ničenergijsko stavbo, si občina 360.000 evrov obeta od Eko sklada. Preostanek naložbe bo pokrila sama, je navedel Kapler.

Za zemljišče, na katerem bo zrasel nov večnamenski dom v neposredni soseščini škocjanskega Metelkovega doma s pretesno in zastarelo dvorano, je občina pred nekaj leti odštela približno 50.000 evrov. Notranja oprema doma naj bi stala dodatnih približno 760.000 evrov, na občini pa pri tem računajo na morebitne razpise ministrstva za kulturo ob koncu leta, je dodal župan.

Izvajalec bo gradbena dela, ki obsegajo tudi rušitev manjše stavbe in gradnjo opornega pilotnega zida v pobočju za novogradnjo, predvidoma začel še ta mesec.

Končati jih mora v 20 mesecih oziroma v prvi polovici leta 2024. Dom naj bi v celoti opremili do oktobra tega leta. Naložba obsega tudi zunanjo ureditev oziroma ureditev trga ali večje ploščadi pred večnamenskim domom. Pred domom načrtujejo še stopničasti naravni amfiteater za poletne in druge prireditve na prostem, je dodal župan.

V domu, čigar prostori bodo med drugim na voljo več kot 30 škocjanskim društvom in glasbeni šoli, bodo uredili dvorano za kulturne in druge prireditve z 240 do 260 sedeži. Poleg dvorane bo še velika avla, v kateri bo možna tudi razstavna in koncertna dejavnost. V nadstropju bo nove prostore dobila škocjanska knjižnica. Dvorana bo na voljo tudi za tržno kongresno dejavnost in izobraževanja. Morebitni tržni iztržek pa nameravajo uporabiti za del vzdrževanja doma.

Šlo bo za pomembno krajevno in občinsko kulturno-družabno pridobitev, je še ocenil Kapler.

J.S., STA