V Poljanah so včeraj slavnostno odprli prizidek vrtca: Ministrstvo je zanj prispevalo kar 761.000 evrov

0
590
Poljane. Odprtje prizidka vrtca Agata v Poljanah. (Foto: Tinkara Zupan / STA)

S slavnostno prireditvijo so danes v Poljanah uradno odprli prizidek vrtca Agata. Z 2,5 milijona evrov vredno investicijo so v Občini Gorenja vas – Poljane, ki beleži eno najvišjih stopenj rodnosti v državi, dobili šest novih igralnic in dve nadomestni učilnici. Investicijo je s 761.000 evrov podprlo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

V Poljanah so se s pomanjkanjem prostora za vrtčevske otroke soočali vrsto let. Kot je spomnila ravnateljica Osnovne šole Poljane Metka Debeljak, jim je prostora za vrtčevske otroke zmanjkalo že v šolskem letu 2008/2009. Takrat so iskali možne rešitve in kot najprimernejši za hitro rešitev so se pokazali prostori Lovskega doma. Menili so, da gre za začasno rešitev, ampak so otroci v Lovskem domu gostovali vse do letošnjega leta.

V prizidek vrtca so se otroci preselili v začetku januarja. V novih šestih igralnicah sta prostor našla dva oddelka, ki sta gostovala v Lovskem domu in dva oddelka, ki sta bila v šoli. Še dva oddelka sta nova, zato župan Občine Gorenja vas – Poljane Milan Čadež računa, da so s tem zadostili potrebam po vrtčevskem varstvu vsaj za naslednjih pet ali deset let.

V prizidku, v katerem je 1000 kvadratnih metrov uporabne površine, so dobili tudi dve nadomestni učilnici za potrebe šole. Poleg tega so preuredili in razširili centralno šolsko kuhinjo in jedilnico. “Urejena je tudi zunanja okolica vrtca, dograjeno igrišče, prenovljeno in razširjeno je parkirišče,” je naštela Debeljakova.

Prva gradbena dela, ki jih je izvajalo podjetje SGP Zidgrad iz Idrije, so se začela spomladi 2020, ko sta zaradi epidemije šola in vrtec samevala, je spomnila ravnateljica. Uporabno dovoljenje je novi objekt dobil decembra lani, 3. januarja letos pa je lahko sprejel otroke. Vrtec v tem šolskem letu sicer obiskuje okoli 180 otrok.

Otroci nove prostore uporabljajo že četrti mesec, včeraj pa so pripravili tudi uradno odprtje, ki se ga je udeležila ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec. Kot je poudarila, je vrtec nastal zaradi sodelovanja. “Gradimo za naše otroke, za naš in njihov boljši jutri in vsak cent, ki ga vlagamo v takšne namene, je večkratno obogaten,” je izpostavila.

Ministrstvo je k projektu prispevalo 761.000 evrov, kar je zelo razveselilo tudi občino, ki je gradnjo začela zgolj z odobrenimi 280.000 evri Eko sklada in upanjem na nepovratna sredstva ministrstva. Vendar je projekt prvotno za las izpadel iz sofinanciranja in je odobritev sredstev dobil šele, ko je vlada podvojila sredstva razpisa, je spomnil župan. Občina je tako za 2,5 milijona evrov vreden projekt na koncu sama prispevala 1,5 milijona evrov.

Prizidek vrtca izkazuje visoko energetsko učinkovitost. Ogreva se z lesno biomaso oziroma lesnimi sekanci preko obstoječe centralne kotlovnice, ki je bila obnovljena v sklopu prve energetske sanacije Osnovne šole Poljane leta 2012. Prizidek ima vgrajen sistem talnega ogrevanja, prezračevanja in hlajenja.