V Slovenskih Konjicah bodo obnovili tri osnovne šole

0
430
OŠ Pod goro Slovenske Konjice (Foto: FB)

Občina Slovenske Konjice je z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport nedavno podpisala pogodbo o sofinanciranju statične sanacije in obnove Osnovne šole (OŠ) Pod goro. Kot so pojasnili na občini, so se lansko poletje prijavili na javni razpis ministrstva za sofinanciranje investicij v vrtcih in osnovnem šolstvu ter bili pri tem uspešni.

Država bo tako v skladu s pogodbo investicijo podprla v višini 970.000 evrov, razliko do celote pa bo konjiška občina zagotovila iz proračuna. Dela bodo predvidoma pričeli izvajati naslednje leto in bodo končana v letu 2024.

Najstarejši del ene od treh osnovnih šol v občini je bil zgrajen leta 1909, zato je stavba potrebna temeljite obnove, s katero bodo zagotovili statično stabilnost in izboljšali kakovost bivanja tako učencev kot učiteljev. S prenovo bodo pridobili še manjšo učilnico in nekaj kabinetov na podstrešju, v kleti pa skladiščne prostore za hrambo in potrebe kuhinje.

Sicer pa občino čakajo pomembne obnove tudi na ostalih šolskih objektih. Letos bodo tako obnavljali podružnično šolo Tepanje, ki sicer sodi pod okrilje OŠ Ob Dravinji, ter podružnico Sv. Jernej, ki je del OŠ Loče.

V Tepanju, kjer je bila šola zgrajena leta 1980, se bodo lotili energetske sanacije, v sklopu katere bodo med drugim menjali okna in vhodna vrata, sanirali ovoj stavbe, menjali obstoječe svetilke ter objekt priklopili na toplotno črpalko za ogrevanje objekta v prehodnem obdobju.

V Sv. Jerneju pa je potrebno stara lesena okna zamenjati z energetsko varčnimi, zamenjati vhodna vrata, prenoviti sanitarije in obnoviti fasado. S prenovo želijo zmanjšati tudi porabo energije in z novo malo čistilno napravo poskrbeti za čiščenje odpadnih voda. Ob tem mimo šole urejajo tudi novo cesto s pločnikom in avtobusni postaji, kar bo še povečalo varno pot v in iz šole.

J.S., STA