V Sudanu od maja umrlo 1200 begunskih otrok

0
341
Simbolična fotografija (Foto: epa /Dai Kurokawa) Etiopija

V begunskih taboriščih v Sudanu je od maja zaradi podhranjenosti in domnevnega izbruha ošpic umrlo več kot 1200 otrok, mlajših od pet let, sta danes v Ženevi opozorila visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR) in Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

 

“Svet ima na voljo sredstva in denar, da bi preprečili vsako od teh smrti,” je opozoril visoki komisar ZN za begunce Filippo Grandi.

“A kljub temu vsak dan umre na desetine otrok, kar je posledica uničujočega konflikta in pomanjkanja globalne pozornosti. Lahko preprečimo še več smrti, vendar potrebujemo sredstva za odzivanje, dostop do tistih, ki ga potrebujejo, in predvsem prenehanje spopadov,” je dodal.

V Sudanu je po besedah vodje tamkajšnjega urada WHO Ilhana Noura akutno podhranjenih skupno 3,4 milijona dojenčkov in majhnih otrok, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Zaradi krutega neupoštevanja civilistov in neusmiljenih napadov na zdravstvene in prehranske storitve se Unicef boji, da bo do konca leta umrlo več tisoč novorojenčkov,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP opozoril predstavnik agencije ZN za otroke James Elder.

V Sudanu od 15. aprila potekajo spopadi med sudansko vojsko, ki jo vodi general Abdel Fatah al Burhan, in paravojaškimi silami za hitro podporo (RSF), ki jim poveljuje Burhanov nekdanji namestnik Mohamed Hamdan Daglo. Ubitih je bilo več tisoč ljudi, na milijone ljudi je pred spopadi pobegnilo.

C. R., STA