V Sveti Ani v Slovenskih goricah postavili miniaturno vasico

0
499
OŠ Sveta Ana (Foto: youtube posnetek zaslona)

V nedavno nastalem Parku generacij v Sveti Ani v Slovenskih goricah so postavili miniaturno leseno vasico, ki prikazuje značilne vaške stavbe. Župan Silvo Slaček je pojasnil, da želijo s tem približati kulturno dediščino mlajšim generacijam, obenem pa obogatiti turistično ponudbo kraja.

 

Postavitev miniaturne vasice z desetimi lesenimi stavbami na okoli 300 kvadratnih metrih površine je stala okoli 100.000 evrov, od tega so 40.000 evrov pridobili iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

Z njo nadaljujejo postopno urejanje prostora pod Osnovno šolo Sveta Ana, ki postaja prostor za druženje, igro, rekreacijo in šport ter spoznavanje lokalne ponudbe za vse starostne in tudi ranljive skupine.

Lesena vasica predstavlja značilnosti podeželskega okolja. Med drugim so predstavljeni cerkev, gasilski dom, kovačija, kmetija, vinogradniški muzej in mlin. “Gre za miniaturne replike pomembnejših objektov v občini,” je pojasnil župan.

Cilj projekta je obogatitev turistične ponudbe v kraju oziroma Slovenskih goricah ter spodbujanje medgeneracijskih druženj z raznimi delavnicami in dogodki. Med drugim je načrtovan tudi nakup lesenih statev za prikazovanje kmečkega običaja pri izvedbi delavnic. Pri teh sodelujeta ekološka kmetija Pri Fridi in Kulturna zadruga Sveta Ana.

Piše: J.S., STA