V več francoskih šolah preizkušajo uniforme

0
300
Šolske uniforme. Simbolično (Foto: Pixabay)

Več sto učencev na nekaj šolah na jugu Francije ta teden v okviru nacionalnega eksperimenta preizkuša nošenje šolskih uniform. Če se bodo v poskusnem obdobju izkazale za uspešne, bodo v skladu z načrti francoske vlade uniforme, ki doslej v Franciji niso bile stalnica, leta 2026 postale obvezne.

 

Poskusno nošenje uniform naj bi izvedli na skupno okoli 100 šolah, doslej se jih je javilo 92. Po pisanju francoske tiskovne agencije AFP gre v pretežni meri za šole v mestih, kjer imajo v lokalnih oblasteh večino desne stranke.

Ponekod pa je pobuda kljub podpori mestnih oblasti naletela na ostro nasprotovanje učiteljev, učencev in staršev. Kritiki menijo, da bi bilo denar za uniforme smotrneje nameniti za druga področja javnega izobraževanja.

Med prvimi je v ponedeljek v uniformah v šolske klopi sedlo okrog 700 učencev štirih šol mesta Beziers na jugu države. Že prejšnji mesec so sicer enake uniforme poskusno razdelili na otoku Reunion, francoskem prekomorskem ozemlju.

Stroške kompleta oblačil si delijo mestne oblasti in nacionalna vlada. Posamezen stane 200 evrov, vključuje pa suknjič z logotipom šole, dve majici s polo ovratnikom, par hlač in par kratkih hlač oz. krilo.

Medtem ko župan Beziersa Robert Menard v potezi vidi korak v boju proti nadlegovanju, češ da bodo manj vidne razlike med bogatimi in revnimi, gre po mnenju učiteljskega sindikata za površen odziv na temeljen problem, ki da ne bo rešil težav učencev.

Po besedah ministrice za izobraževanje Nicole Belloubet želijo s poskusom ugotoviti, če lahko uniforme v učilnicah doprinesejo k umirjenosti. “Vemo, da se v mirnem okolju lažje učiš,” je dejala glede pobude, ki se ji šole lahko pridružijo do junija.

C. R., STA