V Veliki Britaniji preplah zaradi številnih primerov škrlatinke

0
825
Škrlatinka (Foto: Wikimedia)

Britanske zdravstvene oblasti so zaradi številnih primerov okužb s streptokokom A pri otrocih starše in pediatre pozvale k previdnosti. Na Otoku letos beležijo precej več primerov škrlatinke in drugih bolezni, ki jih povzroča streptokok A, kot običajno, od septembra je za posledicami okužb umrlo že šest otrok, poroča BBC.

 

Okužbe z omejeno bakterijo sicer zdravijo z antibiotiki, večina otrok ni huje prizadetih, v redkih primerih pa lahko pride do zapletov.

“Zaradi možnosti za hujši potek bolezni ter zaplete pri obolelih in osebah, ki so v stiku z njimi, je pomembno, da se škrlatinka pri otrocih zdravi z antibiotiki,” je v petek opozorila britanska agencija za zdravstveno varstvo UKHSA.

Zakaj je letos število okužb večje kot navadno, ni jasno. Strokovnjaki menijo, da je to morda posledica dejstva, da so številni otroci zaradi ukrepov v času pandemije covida-19 razvili manjšo odpornost na patogene.

Nazadnje so v Veliki Britaniji večje število primerov škrlatinke zabeležili v letih 2017/2018, ko so zaradi zapletov umrli štirje otroci.

Piše: J. S., STA