Na šolskem izletu v Izraelu odkrili 3000 let starega skarabeja

0
342
Na fotografiji je skarabej iz Tutankamonove grobnice (Foto: Wikipedija)

Na šolskem izletu v bližini izraelskega obalnega mesta Tel Aviv so našli več kot 3000 let starega skarabeja. “Potepali smo se naokoli, ko sem na tleh videl nekaj, kar je izgledalo kot majhna igrača,” je povedal Gilad Stern iz izraelskega urada za starine, ki je vodil šolski izlet v Azor.

Kot je v sredo povedal Stern, je bil začuden, ko je pobral hroščev kamen: “Bil je skarabej z jasno izrezljanim prizorom.” Učenci 8. razreda so bili nad najdbo navdušeni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Skarabej je vrsta amuleta v obliki hrošča, ki izvira iz starega Egipta. Kamen hrošča je bil nekoč pečat, kasneje pa je postal zaščita in talisman. V staroegipčanski mitologiji so skarabeja častili kot simbol sonca, življenja in prerojenja, bil pa je tudi podoba boga sonca Raja. Amulete so postavljali nad srcem mumificiranega trupla. Upodobljeni so tudi na hieroglifih.

Po podatkih urada za antikvitete najdba izvira iz bronaste dobe in je prevlečena z modro-zeleno glazuro. V skladu s tem je bil skarabej “simbol moči in statusa” in so ga morda nosili na ogrlici ali prstanu. Prizor, upodobljen na njem, verjetno predstavlja podelitev legitimnosti lokalnemu vladarju.

Z. P., STA