Na evropski dan jezikov: Se zavedamo jezikovne različnosti?

0
548
(Foto: Pixabay)

V Evropi na današnji dan praznujejo evropski dan jezikov, ki ga je Svet Evrope razglasil leta 2001 v evropskem letu jezikov. Dan je namenjen osveščanju javnosti o bogati kulturni in jezikovni različnosti v Evropi ter o pomenu učenja jezikov za utrjevanje evropskih načel strpnosti in medsebojnega razumevanja. Z dnevom je povezanih več dogodkov.

 

Evropska komisija bo ob tej priložnosti danes organizirala spletno konferenco o jezikovnih kompetencah v službi mladih. V ospredju bodo jezikovna ozaveščenost v šolah in načini, kako lahko večjezične učilnice podpirajo vključevanje in solidarnost. Glede na veliko število razseljenih učencev iz Ukrajine bodo udeleženci razpravljali o podpori, ki se trenutno zagotavlja tem otrokom in njihovim družinam pri učenju jezikov držav gostiteljic, in o tem, kako te učence najbolje vključiti v izobraževalne sisteme Evropske unije.

Eden od ciljev evropskega dneva jezikov je tudi spodbujanje učenja jezikov in vseživljenjskega učenja. Znanje jezikov odpira vrata v študijsko in poklicno mobilnost, širi obzorja in ruši kulturne stereotipe. Evropska unija ima 27 držav članic, 24 uradnih jezikov, med katerimi je od leta 2004 tudi slovenščina, in tri pisave. Poleg tega se v EU govori več kot 60 regionalnih in manjšinskih jezikov, migracijski tokovi pa še dodatno prispevajo k široki paleti jezikov v Evropi, je na svoji spletni strani zapisalo predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji.

Hkrati želi evropski dan jezikov opozoriti na manj razširjene jezike, ki se jih ljudje redkeje učijo, in na pomen varovanja ogroženih jezikov.

Predstavništvo je ob dnevu že izvedlo nekaj aktivnosti, namenjenih predvsem mladim in učiteljem tujih jezikov. Osrednja prireditev je bila prejšnji teden. V sodelovanju z ministrstvom za izobraževanje znanost in šport, Zavodom RS za šolstvo in Centrom RS za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja (Cmepius) so med drugim pripravili okroglo mizo o prihodnosti jezikovnega izobraževanja in delavnico o prevajanju besednih iger v mladinski literaturi.

Prireditvi so pripravili tudi osnovnošolcem v okviru tradicionalnega Festivala jezikov. Letošnja rdeča nit festivala je evropsko leto mladih, predstavitve jezikov pa so povezali s tistim, kar mladi zares radi počnejo – med drugim s športom, plesom, igrami, kvizom in medsebojnim druženjem.

V okviru festivala so predstavili tudi znakovni jezik, ki ga še do 17. oktobra tematizira tudi razstava Vse je v naših rokah na Jakopičevem sprehajališču v Tivoliju. Razstava predstavlja izzive izgube sluha ter izpostavlja ključne trenutke, največje dosežke v 90-letni zgodovini gluhe skupnosti v Sloveniji. Hiša znakovnega jezika Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije jo je pripravila tako ob mednarodnem dnevu jezikov znakov, 23. septembru, kot ob evropskem dnevu jezikov, 26. septembru.

Koordinator dejavnosti ob evropskem dnevu jezikov je sicer Evropski center za moderne jezike, ki je na svoji spletni strani združil različno gradivo, od izjav, aplikacij in natečajev do serije kratkih videoposnetkov na temo Vprašanja o jezikih, ki se jih niste nikoli upali zastaviti.

J.S., STA