V Zagrebu od septembra brez vrtca predvidoma več tisoč otrok

0
336
Zagreb (Foto: Pixabay)

V Zagrebu je minil zadnji dan vpisa v vrtce za naslednje pedagoško leto. Zaradi nove zakonodaje, po kateri imajo prednost pri vpisu otroci, stari najmanj štiri leta, ter zaradi odprave ukrepa starš vzgojitelj bi v hrvaški prestolnici po nekaterih ocenah brez vrtca lahko ostalo tudi do deset tisoč otrok.

 

“Že lani nismo dobili vrtca za hčerko, zato je soproga morala pustiti službo in ostati doma. Letos smo se znova prijavili, če ne bo sprejeta v mestni vrtec, jo bomo vpisali v zasebnega. Če bomo sploh dobili mesto,” je dejal eden od očetov, ki se tako kot mnogi drugi starši spopada z veliko zasedenostjo zagrebških vrtcev.

Lani so zagrebški mestni vrtci prejeli 9567 zahtevkov za vpis otrok. Vpisali so jih 6228. Brez vrtca je ostalo okoli 1300 otrok, ki so izpolnjevali pogoje za vpis, in nekaj več kot 2000 otrok, ki do 31. avgusta še niso bili stari eno leto, a so starši zanje vložili zahtevo za vpis vrtec.

Potem ko je uprava mesta Zagreb lani odpravila v državi edinstven ukrep starš vzgojitelj, bi prostor v vrtcu lahko letos iskalo še več dodatnih 6000 otrok, so konec marca opozorili v hrvaškem združenju staršev vzgojiteljev (Huro). V upravi mesta Zagreb so te ocene zanikali in napovedali zaposlovanje novih vzgojiteljev oz. vzgojiteljic, zagrebški župan Tomislav Tomašević pa je na eni od novinarskih konferenc napovedal tudi gradnjo in širitev zmogljivosti za 16 vrtcev.

Ukrep starš vzgojitelj, po katerem starši z najmanj tremi otroki lahko zaprosijo za denarno pomoč za vzgojo predšolskih otrok doma, so v Zagrebu ukinili lani. Ukrep je leta 2016 uvedel prejšnji zagrebški župan Milan Bandić, zanj pa so po podatkih mestnih oblasti doslej porabili 2,1 milijarde kun (279 milijonov evrov) oz. povprečno 42 milijonov kun (5,57 milijona evrov) na mesec.

Denarno pomoč v okviru ukrepa je aprila lani prejemalo 5712 staršev. Višina mesečne denarne pomoči je znašala 5018 kun (666 evrov) neto oziroma 7846 kun (1041 evrov) bruto.

31. marca letos se je denarna pomoč znižala na raven minimalne plače, ki znaša 546 evrov. Od konca tega meseca bo znašala 50 odstotkov minimalne plače. Prvi starši vzgojitelji bodo prenehali prejemati denarno pomoč 30. septembra, nato pa bo prejemnikov pomoči iz meseca v mesec manj, saj bodo njihovi otroci dopolnili sedem let. Novih prejemnikov pomoči ne bo več, zato bo vse več staršev za svoje otroke potrebovalo vrtec.

V Zagrebu sicer deluje 60 mestnih in 64 zasebnih vrtcev. Maja ni bilo prostega mesta v skoraj nobenem od njih, kažejo podatki mesta Zagreb.

Starši z najnižjimi prihodki za mestni vrtec plačajo od 19,91 evra na otroka, tisti z najvišjimi pa 79,63 evra. Za zasebni vrtec plačajo od 150 do 215 evrov, od 1. septembra pa se bodo te cene zvišale za do 50 evrov.

C. R., STA