V Združenju starih staršev in Gibanju za otroke in družine nasprotujejo evtanaziji

0
230
Metka Zevnik in Aleš Primc (Foto: Bor Slana / STA)

Predlog zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja bo imel negativne posledice za socialno šibkejše, starejše, invalide in celotno družbo, so prepričani v Združenju starih staršev Slovenije in Gibanju za otroke in družine. Predstavnika organizacij sta danes poudarila pomen paliativne oskrbe, ki bi ji morali dati prednost pred evtanazijo.

Predsednica Združenja starih staršev Slovenije Metka Zevnik je na današnji novinarski konferenci izpostavila, da predlog zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, ki so ga v društvu Srebrna nit s podporo 5000 podpisov julija lani vložili v DZ, vsebuje “precejšnjo manipulacijo v jeziku”. Prepričana je, da skuša predlog zakona s čustvenim izrazoslovjem prepričati tako odločevalce kot tudi državljane, da gre pri evtanaziji za dobrodelnost, sočutje, torej za dobro človeka.

Prav tako verjame, da predlog vsebuje le nekaj zelo natančno opredeljenih dejstev in pojmov. Eden izmed natančno opredeljenih delov zakona pa je po besedah Zevnik cenovni vidik evtanazije in katera sredstva in snovi bi bila za to uporabljena. “Na stotinko centa natančno je izračunano, koliko stane postopek, koliko stane strup, koliko stane delo ljudi, ki pri tem sodelujejo,” je zatrdila. Izpostavila je, da je to za zakon nenavadno.

Poudarila je pomen paliativne oskrbe, ki bi ji morali dati prednost pred evtanazijo. “Paliativna oskrba je v Sloveniji še zelo slabo urejena, kar pomeni, da bo to eno področje, v katerem bo manipulacija z nagovarjanjem ljudi, naj podpišejo svojo zastrupitev, še lažja,” meni Zevnik. Izpostavila je tudi, da paliativna oskrba državo stane več, kot evtanazija.

Zevnik v predlogu zakona vidi tudi “regulacijo pokojninskega sistema”. Skrbi jo, da bi se evtanazija s sprejetjem predloga zakona omogočila tudi invalidnim osebam in osebam z duševnimi boleznimi, ki jih družba vidi kot breme. S tem se je strinjal tudi direktor kanadske Koalicije za preprečitev evtanazije Alex Schandenberg, ki je zatrdil, da so se s takšnimi težavami že soočali v Kanadi, kjer so evtanazijo uzakonili leta 2016.

“Moje sporočilo je bolj opozorilo državam, kot je Slovenija. Leta 2016 smo v Kanadi uzakonili evtanazijo. Obljubili so nam, da se ne bo širila, vendar se je. Zdaj razpravljamo o evtanaziji otrok, dojenčkov, brezdomcev in duševno bolnih, ki niso neozdravljivo bolni,” je zatrdil.

Predsednik Gibanja za otroke in družine Aleš Primc je izrazil upanje, da DZ predloga zakona ne bo sprejel. “Bolni in starejši potrebujejo pomoč, potrebujejo sočutje, potrebujejo bližino, potrebujejo lajšanje bolečin, ne pa to, da se jih usmrti,” je poudaril. Prepričan je, da je predlog zakona škodljiv in krivičen.

C.R., STA