Vabilo Astronomskega observatorija na virtualni dan odprtih vrat

0
517
(Foto: Pixabay)

Astronomska jesen se začne z jesenskim enakonočjem, ki na severni polobli nastopi danes zvečer in traja do začetka zime 21. decembra. Zato Astronomski observatorij ljubljanske fakultete za matematiko in fiziko danes ob 19. uri vabi na virtualni dan odprtih vrat. Program bo trajal do 20.30., število obiskovalcev pa ni omejeno.

 

“Obiskovalci” bodo lahko preko aplikacije Zoom prisluhnili več krajšim prispevkom strokovnjakov, ki jih bodo popeljali po observatoriju, in prikazu praktične delavnice opazovanja s teleskopom. Predstavitve bodo prilagojene učnemu programu astronomije v osnovni šoli.

Program, ki bo potekal na daljavo, je sestavljen iz več krajših prispevkov sodelavcev in znanstvenikov Astronomske skupine, ki vas bodo popeljali po observatoriju in v obliki praktične delavnice izvedli opazovanja s teleskopom. Število udeležencev ni omejeno. Prireditev bodo snemali (pretekle dogodke si lahko ogledate na tej povezavi).

Napovednik

  • 19.00 Samo Ilc in Rok Vogrinčič “Sprehod po observatoriju in ogled teleskopov”
  • 19:15 dr. Dunja Fabjan “Kratke novice iz vesolja”
  • 19:30 prof. dr. Tomaž Zwitter “Kaj vidimo na nebu nocoj”
  • 19:45 prof. dr. Maruša Bradač “Nov vesoljski teleskop”
  • 20:00 Bojan Dintinjana “Opazovanje s teleskopom in obdelava slik”

Prireditev bo potekala na daljavo preko aplikacije Zoom webinar. Povezava za vstop je https://fmf-uni-lj-si.zoom.us/j/93681542324.

Observatorij pripravlja za javnost poleg Dnevov odprtih vrat tudi druge dogodke, kot so Večeri na observatoriju, sodeluje pa tudi pri Noči raziskovalcev. Če želite biti obveščeni o prihajajočih dogodkih se lahko naročite na prejemanje obvestil.

Piše: L.K.