Talibani napovedujejo vrnitev deklet v šolo “takoj, ko bo mogoče”

0
471
Šolanje deklic v Afganistanu je pod vprašajem. (Foto: EPA / Ghulamullah Habibi Stringer)

Talibani so napovedali, da se bodo dekleta lahko vrnila v šole “takoj, ko bo to mogoče”. Minuli konec tedna je namreč pristojno ministrstvo odredilo le vrnitev moških učiteljev in dijakov v srednje šole. Mlajši dečki in deklice so se v šole vrnili že prej.

Srednje šole v Afganistanu obiskujejo učenci, stari od 13 do 18 let, ki so bili že doslej večinoma ločeni po spolu. V soboto so se te šole znova odprle, a samo za fante. Poleg deklet so izključene tudi ženske učiteljice.

Včeraj je na novinarski konferenci v Kabulu tiskovni predstavnik talibanov Zabihulah Mudžahid glede vrnitve deklet v šole dejal, da “urejajo še zadnje stvari”. “Zgodilo se bo takoj, ko bo mogoče,” je dejal in dodal, da morajo najprej vzpostaviti “varno učno okolje”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zaradi izključevanja žensk, ki niso vključene niti v vlado, so se v soboto na ulice znova podale protestnice. Mnogi se namreč bojijo ponovitve talibanskega režima iz 90. let prejšnjega stoletja, ko so bile pravice deklet in žensk močno okrnjene.

Talibani zatrjujejo, da jim bodo tokrat dovolili tako študirati kot delati, vendar na način, ki bo v skladu z islamskim verskim pravom.

A po drugi strani so zaposlenim ženskam naročili, naj ostanejo doma, dokler se varnostne razmere ne izboljšajo, ženske protestnice so nasilno razgnali.

Po nekaterih navedbah naj bi ministrstvo, doslej pristojno za ženske, nadomestili z ministrstvom za preprečevanje pregreh, kakršno je bilo med talibansko prvo vladavino pristojno za nadzor nad spoštovanjem verskih pravil.

Mudžahid, ki je danes predstavil še preostala imena nove vlade, tega ministrstva ni omenjal.

Piše: J.S., STA