(VIDEO in GALERIJA) Najboljši ukrajinski plesni ansambel Pavla Virskega bo 1. oktobra nastopil v Ljubljani!

0
395
(Foto: Virsky arhiv)

Ukrajinski nacionalni plesni ansambel Virsky, znan tudi kot ansambel ljudskega plesa Ukrajine, slovi po svojih temperamentnih nastopih in ohranjanju ukrajinskega ljudskega plesnega izročila. Ansambel sestavljajo vešči plesalci, ki skozi koreografijo, glasbo in kostume prikazujejo bogato kulturno dediščino Ukrajine. Ansambel Virskega bo nastopil 1. oktobra v Cankarjevem domu v Ljubljani. 

Njihovi plesni spektakli vsebujejo elemente iz različnih ukrajinskih regij, ki raziskujejo različne sloge in tradicije ljudskega plesa. Repertoar ansambla vključuje širok nabor od energičnih kozaških plesov do liričnih in milozvočnih točk. Koreografije pogosto združujejo zapletene korake, akrobatske elemente in usklajene skupinske formacije, ki na odru izvajajo vizualno osupljive in dinamične plesne gibe.

Ansambel se imenuje po ustanovitelju Pavlu Virskem, ki je leta 1937 skupaj z baletnim mojstrom Mikolo Bolotovom sestavil skupino folklornih plesalcev.

Nastopi Ukrajinskega nacionalnega plesnega ansambla Virsky občinstvo navdušujejo s tehnično odličnostjo, intenzivnim umetniškim izrazom in živahnim duhom ukrajinskega ljudskega izročila. Svetovni tisk pa vsa leta hvali njihovo vrhunsko kakovost in profesionalizem.

Virsky je gostoval v številnih državah ter sodeloval na uglednih plesnih festivalih in tekmovanjih po vsem svetu. Njegovi plesalci so prepotovali več kot 87 držav, nastopali pred občinstvom po Evropi, v ZDA, Mehiki, Kanadi, Venezueli, Braziliji in na Kubi, pa v Vietnamu, Indiji, na Kitajskem, Japonskem, od koder se pravkar vračajo s turneje. Kljub vojni v Ukrajini intenzivno nastopajo po svetu. V začetku jeseni jih pot vodi po Franciji, nato pa v Slovenijo, na Hrvaško in v Bolgarijo.

C. R. / Cankarjev dom