(VIDEO) Natalija: “Končno število ubitih, pogrešanih, posiljenih in deportiranih ukrajinskih otrok ni znano, a je ogromno!”

0
877
(Foto: Jannetta Setyan)

Prejeli smo besedilo in seznam ukrajinskih otrok, ki jih je ubila ruska vojska od 24. februarja 2022. Na shodu za zaščito ukrajinskih otrok, ki je potekal 7. junija pred Moderno galerijo v Ljubljani, ga je prebrala Natalija. Zapis objavljamo v celoti. Objavljamo tudi video Marine Prijomove, ki je bil objavljen v socialnih omrežjih. 

 

“Prvič sem doživela vojno leta 2014. Živela sem na Krimu, v Ukrajini. Rusija je vzela moj dom, mojo zemljo, moje prijatelje, moje najljubše kotičke, mojo prihodnost in mojo dušo. Krim je prelep polotok, je ena tistih pokrajin, ki jih nikoli ne pozabiš, ko jih enkrat vidiš. Tam sem preživela več kot 20 let svojega življenja, diplomirala na univerzi, se poročila, si zgradila kariero, tam sem rodila hčerko. Ampak nimam ga (Krima) več…

Na nesrečo se je vojna po osmih letih vrnila. Tokrat v še bolj brutalni in grozni obliki. Rusija je napadla Ukrajino in začela vojno 24. februarja 2022. Še vedno se živo spominjam jutra, ko me je zbudil mož in kričal: “Nataša, začelo se je!” Mislim, da tega ne bom nikoli pozabila.

Doma sem iz Hersonske regije. Tam sem se rodila in bila vzgojena, tam so korenine vse moje družine in danes je Hersonska regija okupirana. Izgubila sem tudi svoj rojstni kraj…

Vse od leta 2014 pa do danes sem večinoma v Evropi, pa tudi v Severni Ameriki slišala besedo »konflikt«, ko so opisovali te tragične dogodke vojne. No, konflikt se zgodi takrat, kadar v restavraciji naročiš pizzo, natakar pa ti prinese mleko. To je konflikt, kajne? Ampak, ko je ubitih, ranjenih, posiljenih in pretepenih na tisoče ljudi, ko so mesta bombardirana in raketirana – to pa se imenuje VOJNA:

V – kot vojaki

O – kot okupacija

J – kot jok

N – kot nasilje

A – kot artilerija

Tu je moja hči, za me najljubša in najdražja oseba. Kot so vaši otroci za vas. Tako zelo jo imam rada! Živela sem v različnih državah in se pogovarjala z različnimi ljudmi. Verjemite mi, vsi si želijo enako za svoje otroke. Rodili smo jih na ta svet, da bi živeli, da bi jim dali vse najboljše na tem svetu, česar sami nismo imeli, da bi jih za veseljem gledali, kako rastejo, se učijo, raziskujejo planet in si gradijo prihodnost! Želimo si jih videti srečne in zadovoljne!

Na žalost za tisoče in tisoče ukrajinskih družin to ni več mogoče!

Pri sebi imam seznam ukrajinskih otrok, ki jih je pobila ruska vojska od 24. februarja 2022 naprej. Nameravala sem vam ga prebrati. Toda, ko sem ga poskušala brati doma, ga nisem mogla prebrati do konca; pri vsakem poskusu sem se razjokala.

Vseeno vam jih bom nekaj prebrala:

Katya Dyachenko, 11 let, Mariupol

Misha Korostelov, 5 mesecev, Harkiv

 Sashko Zdanovich-Yakhno, 4 leta, Kijevska regija

 Polinka Simoroz, 1 leto, Borodjanka

 Varya Plokhikh, 9 let, Mariupol

 Sofia Fedko, 6 let in njen 1.5 meseca star bratec Ivan, Hersonska regija

 Alice Hlans, 7 let, Ohtirka

 Anya Kushnerenko, 17 let, Černigivska regija

 Alisa Perebyinis, 9 let, Irpin

 Arseniy Kalabin, 14 let, Kijevska regija

 Dmytro Yevdochenko, 16, Kijevska regija

 Ivan Met, 12 let, Irpin

 Sofia Raetska, 13 let, Harkivska regija

 Ephraim Soloshenko, 1.5 leta, Sumska regija

 Denis Savchenko, 16 let, Mariupol

 Artem Pryimenko, 15 let, njegova bratca – 10-letni Yegor and 5 letni  Kirill, Sumy

Tukaj je nekaj statističnih podatkov, ki so rezultat Ruske invazije na Ukrajino, ki se je začela 24.2.2022.

Na žalost številke niso končne:

242 otrok je bilo ubitih!

663 otrok je bilo ranjenih!

1889 otrok je pogrešanih!

232,480 otrok je bilo prisilno deportiranih v Rusijo!

Število posiljenih otrok še preiskujejo. Zaradi občutljivosti številka še ne more biti razkrita, ampak je ogromna…

Ta vojna se bo končala in Ukrajina bo zmagala! Ta vojna bo, kot največja, kruta in obsežna tragedija v zadnjih letih, pazljivo raziskana. Vsako dejstva, vsak zločin, vsak umor bo dokumentiran. Ta vojna bo zapisana v šolske učbenike zgodovine, o njej bodo predavali na univerzah. Naši otroci in vnuki bodo nekega dne prišli in nas vprašali: Kaj si počel/a med vojno? Kako si se počutil/a? O čem si razmišljal/a?” Torej – moramo pripraviti odgovor.

(Foto: Jannetta Setyan)

Nič te ne stane izraziti svoje sočutje in podporo tistim, ki trpijo. Ne stane te veliko, če na primer pošlješ pismo, kartico ali risbico tvojih otrok otrokom, ki živijo v begunskem centru v Logatcu.

Ni ti treba potovati daleč. Vse je tukaj, blizu. Veliko se da narediti, toda najpomembnejša stvar, ki jo ljudje potrebujejo na našem svetu, sta prijaznost in sočutje.

Tu je izrek, ki sem si ga zapomnila takoj, ko sem ga slišala: “Vse kar je potrebno za to, da zmaga zlo, je to, da dobri ljudje ne naredijo ničesar”

Zato prosim, naredi KAJ! Vojna je zločin! In ne moremo samo stati ob strani!”, je zaključila Natalija. 

VIDEO Marine Prijomove: