Za film Mary Poppins odslej priporočen ogled v spremstvu staršev

0
451
(Foto: Pixabay)

Disneyjeva glasbena komedija iz leta 1964 Mary Poppins po najnovejši oceni Britanskega odbora za klasifikacijo filmov (BBFC) ni primerna za mlajše od osmih let. Skoraj 60 let po izidu filma je BBFC zaradi diskriminatornega jezika starostno kategorijo z univerzalne omejil na ogled v spremstvu staršev za starejše od osmih let.

V filmu, v katerem nastopata Julie Andrews in Dick Van Dyke, se za Kojkoje, avtohtono prebivalstvo jugozahodne Afrike, uporablja kolonialna slabšalnica Hotentoti. Lik igralca Reginalda Owena, Admiral Boom, v filmu ta izraz uporabi dvakrat. Prvič, ko vpraša enega od otrok, če gre na pustolovščino, da bi premagal Hotentote, in drugič, ko zagleda dimnikarje sajastih obrazov in zakliče, da jih napadajo Hotentoti.

“Čeprav ima Mary Poppins zgodovinski kontekst, uporaba diskriminatornega jezika ni obsojana in to konec koncev ni v skladu z našimi smernicami za sprejemljiv jezik v filmu univerzalne kategorije,” so pri BBFC povedali za nemško tiskovno agencijo dpa. Dodali so, da so zato film zaradi diskriminatornega jezika uvrstili v novo kategorijo.

Film je bil tako razvrščen med tiste, ki vsebujejo “nekaj prizorov, ki so lahko neprimerni za majhne otroke”, poroča dpa.

“Iz naše raziskave o rasizmu in diskriminaciji je razvidno, da starše najbolj skrbi možnost, da bi bili otroci izpostavljeni diskriminatornemu jeziku ali vedenju, ki bi jih lahko vznemirilo ali bi ga ponavljali, ne da bi se zavedali morebitne žaljivosti,” so dodali pri BBFC.

Pixarjev animirani film Ratatouille je BBFC iz univerzalne kategorije premestil v isto kategorijo zaradi prizorov “komičnega nasilja” in “blagega grdega govorjenja”.

Akcijskemu trilerju Klub golih pesti pa so kategorijo spremenili z 18+ na 15+, čeprav film prikazuje “nazorno in brutalno nasilje”, še piše dpa.

C. R., STA