SŠK ustanovila tri neodvisna telesa za zaščito pred spolnimi zlorabami

0
280
(Foto: STA)

Slovenska škofovska konferenca (SŠK) je ustanovila tri neodvisna in samostojna delovna telesa, ki bodo skladno s svojimi statuti skrbela za zaupane naloge na področju zaščite otrok, mladoletnih in ranljivih odraslih pred spolnimi zlorabami v Katoliški cerkvi na Slovenskem, so sporočili iz SŠK.

Škofje so na redni seji SŠK 29. januarja imenovali kandidate v delovna telesa, ki bodo izvajala program celostne zaščite mladoletnih in ranljivih v Katoliški Cerkvi v Sloveniji.

Za obdobje prihodnjih petih let so tako imenovali tričlansko neodvisno skupino za analizo preteklih primerov spolnih zlorab v Katoliški cerkvi v Sloveniji, devetčlansko strokovno skupino za zaščito mladoletnih in ranljivih oseb ter sedemčlansko skupino za preventivne dejavnosti v korist mladoletnim in ranljivim.

Imena članic in članov omenjenih teles, še posebej članov neodvisne skupine za analizo preteklih primerov spolnih zlorab v Katoliški cerkvi na Slovenskem, po poročanju časnika Večer kažejo, da gre predvsem za ljudi, ki delujejo v cerkvenih strukturah. To je že porodilo prve dvome o njihovi neodvisnosti.

Tiskovni predstavnik SŠK Gabriel Kavčič je v odzivu na očitke za Družino poudaril, da bodo strokovne skupine delovale neodvisno od SŠK, s potekom in rezultati svojega dela pa bodo seznanjali tudi javnost.

Samega postopka prijave in preiskave spolne zlorabe pa delovanje strokovnih skupin ne spreminja. Kdor želi prijaviti spolno zlorabo v Cerkvi, se bo najprej obrnil na urad za sprejemanje prijav, ki so ga vse škofije ustanovile v skladu z Apostolskim pismom papeža Frančiška. Kot je za Družino pojasnil Kavčič, se bodo lahko tisti, ki s postopkom ne bodo zadovoljni, obrnili še na strokovno skupino za zaščito mladoletnih in ranljivih oseb.

Prav tako pa se bodo k njim po nasvet lahko obrnili škofje, ko bodo razsojali o posameznem primeru. V vsakem primeru pa odločitve škofje sprejemajo samostojno in ne bodo cerkvenopravno zavezani priporočilom strokovnih skupin.

Član skupine za pretekle primere sociolog Vinko Potočnik je za Večer pojasnil, da se bodo člani prvič sestali prihodnji teden. Njihova naloga naj bi bila “opraviti skrben pregled dosedanjih primerov zlorab, v koliko primerih je bil postopek izpeljan do konca, kakšni so bili zaključni sklepi, koliko časa so trajali določeni postopki”, še poroča časnik.

C. R., STA