ZDA imajo pripravljen načrt za cepljenje proti covidu za najmlajše otroke

0
366
Cepljenje otrok proti koronavirusu v ZDA (Foto: Freepik)

Iz Bele hiše so sporočili, da so pripravili operativni načrt za distribucijo desetih milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19 za najmlajše otroke v državi do 20. junija, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Čakajo še na odobritev s strani regulativnih organov.

Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) bo prihodnjo sredo sklicala skupino strokovnjakov, ki bodo pretehtali, ali naj odobrijo uporabo Pfizerjevega cepiva za otroke, stare od šest mesecev do štirih let, ki se daje v treh odmerkih, in Moderninega cepiva za otroke, stare od šest mesecev do petih let, ki se daje v dveh odmerkih.

Glede na rezultate testov, ki sta jih objavili podjetji, se obe cepivi zdita varni in učinkoviti. Neodvisna analiza podatkov, ki jo je opravila agencija FDA, naj bi bila objavljena v nekaj dneh, še poroča AFP. Avtorizacija zdravil s strani FDA pogosto velja za globalni “zlati standard”.

Otroci, mlajši od petih let, so edina starostna skupina, za katero v večini držav še niso odobrena cepljenja proti covidu-19, kar je razlog za zaskrbljenost številnih staršev. Večina otrok, ki se okužijo s koronavirusom, sicer nima simptomov, ali pa imajo zelo blage.

Doslej so v ZDA pri otrocih potrdili tudi 8525 primerov tako imenovanega sindroma MIS-C ali sindroma multi-sistemskega vnetja, zaradi katerega otroci ostajajo v bolnišnicah po več tednov ali mesecev. Zaradi tega sindroma je v ZDA doslej umrlo najmanj 69 otrok.

Tako kot pri odraslih se lahko pri nekaterih otrocih, ki se okužijo z novim koronavirusom, razvije dolgi covid z novimi, stalnimi ali vračajočimi se simptomi, vključno z utrujenostjo in “možgansko meglo” oziroma poslabšano zbranostjo.

Medtem pa je pri nas, v Sloveniji, ponujeno cepljenje otrok proti Covidu izzvalo velik odpor, češ saj otrokom Covid ne škoduje….