Zgodovinska zgodba o pustolovcu med starimi Slovani

0
1097
(Foto: vseknjige.si)

Tokrat predstavljamo roman Pustolovec, zgodbo o prebujanju slovanskega ljudstva, ki je sredi neprizanesljivega 7. stoletja obsojeno na pokoritev drugim ljudstvom in narodom. Ko slednji osvajajo nova območja, se Slovani držijo svojih skromnih naselbin, v katerih se ne morejo ukoreniniti ali napredovati, piše v opisu knjige.

 

Tako v takšni slovenski naselbini znajde tujec, pustolovec brez sidra, ki je sicer razočaran nad življenjem, a v njem še vedno živi močna volja po uveljavitvi. Morda se bodo Slovani z njegovo pomočjo vendarle razcveteli. Roman Pustolovec, ki je izšel letos pri Celjski Mohorjevi, je zgodba o etosu in etnosu, identiteti in iskanju smisla, pogumu in žrtvovanju, življenju in smrti, v njem pa je prostor tudi za ljubezen. »V prepričljivi zgodovinski pripovedi, kjer se resnična dejstva premišljeno prepletajo z izmišljeno zgodbo, bodo pred nami oživeli običaji, navade in življenja številnih ljudstev in karizmatičnih posameznikov. Roman o času junakov ne skopari s premišljenimi opisi življenja, vladanja in seveda bojevanja, ki je takrat poganjalo življenjsko energijo preštevilnih posameznikov. Napeta zgodba pa z doživetimi opisi vojaških in političnih intrig tako bolj sofisticiranih ljudstev kot divjaških pasjeglavcev bralcu požene kri po žilah,« še piše v predstavitvi knjige. Pustolovščina s slovanskimi junaki daje romanu posebno domačnost, še posebej ko večinoma beremo o latinskih, grških in germanskih zgodovinskih junakih. V tej knjigi so naši slovanski predniki opisani kot miroljubno ljudstvo z močnim občutkom za pravičnost in skupnost, ki odločitve sprejemajo v demokratičnem duhu. Roman bralca vabi k podrobnejšemu spoznavanju takratnega življenja in običajev.

Avtor romana Pustolovec, Srećko Kecman se je rodil leta 1964 v Zemunu. Diplomiral je iz zgodovine in angleščine na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Je učitelj zgodovine in angleščine na OŠ Majde Vrhovnik v Ljubljani, na Fakulteti za državne in evropske študije v Kranju pa je lektor za angleški jezik. Prevaja strokovna besedila, prozo in poezijo v angleški, srbski in slovenski jezik. Piše časopisne članke in zgodovinske romane; njegov prvenec je roman Zapuščina, Pustolovec pa je njegovo drugo leposlovno delo. V obeh romanih se zgodovinska dejstva prepletajo z napeto izmišljeno zgodbo, ki nas nagovarja k premisleku o naši preteklosti, sedanjosti in prihodnosti.

Piše: L.K.

Knjigo naročite na POVEZAVI.