Zlati bralke in bralci tokrat s knjigo Mali črv Oto in druga golazen

0
267
(Foto: STA)

Društvo Bralna značka Slovenije – Zveza prijateljev mladine Slovenije je v knjigarni Konzorcij predstavilo letošnjo darilno knjigo zbirke Zlata bralka, zlati bralec z naslovom Mali črv Oto in druga golazen Lovra Matiča z ilustracijami Tomaža Lavriča. Društvo je v sklopu projekta osnovnošolcem podarilo že 349.500 knjig.

Projekt Zlata bralka, zlati bralec traja že 21 let. Osnovnošolce, ki redno berejo, bodo tudi tokrat nagradili ob koncu šolskega leta. Direktorica Razvoja poslovanja pri Telekomu Slovenija, ki ves čas podpira projekt, Katja Šajnovič je povedala, da imajo “knjige in digitalna tehnologija veliko vzporednic”. Meni, da “odpirajo vrata v druge svetove, nova znanja, in omogočajo dostop do različnih informacij, zgodb, ljudi in krajev”.

Po besedah likovne urednice pri založbi Mladinska knjiga Tanje Komadina avtor knjige Mali črv Oto in druga golazen Tomaž Lavrič slovi kot “izjemen stripar in risarski kameleon”. “Enim bodo pesmice všeč, ker so zanimive, poučne in se lepo rimajo, drugim pa zato, ker so kratke in hecne,” je povedala o poeziji v knjigi.

Na današnji novinarski konferenci so spregovorili tudi članica programski odbor društva Metka Kostanjevec, trije zlati bralci in bralka z Osnovne šole Fram pri Mariboru in njihova mentorica Simona Napast.

Kostanjevec veseli, da je “bralna značka letos izbrala knjigo, ki prinaša poezijo s humorjem”. Po njenih besedah je humor “pomembna komponenta literature, saj nagovori mlade bralce v svetu, ki je lahko precej turbulenten”. Meni, da je za osnovnošolce “humor lahko pripomoček, s katerim zmorejo skakati z ene ovire na drugo”.

Osnovnošolci so prebrali svoje najljubše pesmi in pohvalili humorno izražanje kot največjo prednost te zbirke.

Knjižna zbirka Zlata bralka, zlati bralec je najdlje trajajoča vseslovenska knjižna darilna akcija. Poleg zbirke je Društvo Bralna značka Slovenije – Zveza prijateljev mladine Slovenije skupno razdelilo že 738.500 knjig.