Zniževanje vpisnih mest je posledica nezadostnega financiranja visokega šolstva!

0
311
Študenti na Filozofski fakulteti UL (Foto: STA)

Na Univerzi v Ljubljani se odzivajo na potrebe družbe (tudi) s prilagajanjem vpisa na študijske programe za deficitarne poklice, a so pri tem omejeni, so zapisali na UL v sporočilu za javnost in nadaljujejo, da so v primerjavi s številnimi evropskimi, tudi vzhodnoevropskimi univerzami tako kadrovsko kot finančno podhranjeni. Možnosti prerazporejanja sredstev med študijskimi programi so zato omejene, poleg tega pa nimajo zaposlenih dovolj visokošolskih učiteljev, da bi imeli lahko proste roke pri uvajanju novih študijskih programov ali večjih spremembah vpisnih mest, še piše v sporočilu za javnost Univerze v Ljubljani.

“Povečanje vpisa namreč ne pomeni, da je v predavalnicah pri predavanjih več študentov, temveč moramo imeti dovolj sredstev za financiranje asistentov ali profesorjev, ki opravljajo vaje v manjših skupinah. Ob večjem številu študentov je treba namreč organizirati več skupin, za kar potrebujemo večje število učiteljev. Poleg tega je treba zagotoviti in skrbeti tudi za opremo, ki jo študentje potrebujejo za opravljanje vaj. Za oboje potrebujemo dodatna sredstva. Fakulteta za računalništvo in informatiko UL (UL FRI) je prejela dodatna sredstva za povečan vpis le za eno generacijo, zdaj pa smo pred tem, da bomo morali kljub izjemnim potrebam po visoko kvalificiranem kadru s področja računalništva zaradi padca financiranja vpis vrniti na stanje pred povečanjem sredstev,” so še zapisdali na UL.

Na UL so zapisali še, da so se sredstva za visoko šolstvo letos sicer nekoliko zvišala, vendar pod ravnijo inflacije. Glede na odstotek bruto domačega proizvoda, ki ga namenjamo za visoko šolstvo, pa se je financiranje znižalo z 0,62 % BDP na 0,58 % BDP. Tako se Slovenija uvršča med evropske države, ki za visoko šolstvo namenjajo najmanj sredstev.

Zato na Univerzi v Ljubljani pričakujejo, da bo Vlada RS z novim Zakonom o visokem šolstvu, pri pripravi katerega aktivno sodeluje tudi univerza, uresničila koalicijsko zavezo o povečanju financiranju visokega šolstva in s tem omogočila lažje in hitrejše prilagajanje na potrebe v družbi.

Piše: C. R.