BOBRI, 13. Ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje

0
467
Bobri na potepu v Cerknici. Zemljanka Gaja. (Foto: bobri.si)

Med 18. septembrom in 2. oktobrom  bo v Ljubljani potekal 13. Festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri. Cilj festivala je spodbujati mlade k ustvarjalnosti in kakovostnemu preživljanju prostega časa in s tem dvigniti kulturno pismenost otrok in mladine.

Tematska nit letošnjega festivala bo identiteta: Kaj vse sestavlja posameznikovo identiteto? Kako se gradi? Kako na identiteto vplivajo mediji? Udeleženci festivala se bodo srečevali z umetniki in posamezniki različnih poklicev, starosti in izobrazbe.

Program festivala

Na letošnjem festivalu se bo na 35 prizoriščih dogajalo 130 dogodkov.

Otvoritev festivala bo 18. septembra v Slovenskem mladinskem gledališču s koncertom Dobr-bobr Katalena v priredbi skupine Katalena.

Zaključek festivala bo 2. oktobra v Centru urbane kulture Kino Šiška s plesno predstavo Učenec plesnega modreca v pripravi članov Urbane scene Ljubljana.

V dvo tedenskem programu bo mnogo novosti, na primer premierno predvajana filma Potepanje papirnatega zmaja in  Volkovi in krstna predstava Povodni mož Ambrož Plesnega Teatra Ljubljana.

Tudi letos bo festival sprejel gostovanja iz tujine, tokrat iz Avstrije  (gostovanje plesne predstave Poveljnik Groove v produkciji mladega plesalca Alexa Tescha) in Francije.(Predstava Oh la la v koprodukciji Mestnega lutkovnega gledališča Reka in Centra za otroško ustvarjalnost v Tinqueuxu) .

Poleg omenjenih dogodkov bo pester filmski program s filmi za otroke in mlade v Kinodvoru in Slovenski kinoteki, v muzejih, galerijah in drugih kulturnih kotičkih po Ljubljani pa se bodo odvijale številne delavnice.

Spremljevalni dogodki

. Od 14. septembra do 14. oktobra bo mogoče prisluhniti pravljicam in zvočnim kolažem za otroke na vrtu Društva slovenskih pisateljev v Ljubljani na Čudežni klopi – zvočni inštalaciji.

. V Mestnem muzeju Ljubljana bo od 17. Septembra na ogledu raziskovalni projekt Valerie Wolf Gang Identiteta.

. V projektu Bobrove mlade oči, ki mladim odpira vrata v svet umetnosti, bodo otroci dveh ljubljanskih osnovnih šol (OŠ Prežihovega Voranca in OŠ Riharda Jakopiča) sodelovali kot ustvarjalci, novinarji, fotografi itd.

Celoten program festivala

Celoten program si lahko ogledate na spletni strani: www.bobri.si , v Kinodvoru pa tudi letos pripravljajo Bobrov zemljevid, delovni zvezek, ki vas bo popeljal na kulturno pustolovščino.

Vstopnice

Prevzem brezplačnih vstopnic bo v soboto, 11. septembra od 11. do 16. ure v Slovenskem mladinskem gledališču, Vilharjeva 11. Vsak odrasel obiskovalec bo lahko prevzel do največ 5 vstopnic le za eno prireditev.

Za delavnice, razstave in druge vodene dejavnosti ni  vstopnic, temveč se je nanje treba prijaviti.

Ob obisku posameznih prireditev bo treba upoštevati pogoj PCT in ukrepe za preprečevanje širjenja Covida-19, ki bodo takrat v veljavi.

Pripravil: Jože Jan