Nikola Schmidt: Vzgoja brez oštevanja

0
345
(Foto: Freepik)

Raziskave so kažejo, da starši otroke vsake tri do devet minut opomnijo, oštejejo ali kaznujejo, v trgovini pa je to še pogosteje. In sobivanje zato postaja vse bolj stresno. 

 

 

Vedeti je treba, da se bodo otroci ne glede na to, kako dobro jih vzgajamo, od časa do časa še vedno obnašali neprimerno – seveda, saj so še otroci. Rastejo in se učijo z našo pomočjo in zato je pomembno, kako se do njih vedemo sami. Si predstavljate, v kakšne odrasle bodo zrasli, če bi jih nenehno kritizirali, oštevali, se z njimi prepirali? Res je, da se za takimi “vzgojnimi” prijemi pogosto skrivata stres in preobremenjenost, in da otroci zadenejo bolečo točko, ali pa se preprosto ne spomnimo česa boljšega. Po oštevanju in pridiganju se slabo počutijo vsi – otroci in starši. Knjiga Nikole Schmidt Vzgoja brez oštevanja (MK) prinaša nekaj svežih napotkov, kako uveljaviti pravila brez nerganja in oštevanja, ter kako si zastaviti prave cilje pri vzgoji ter nas nauči, da mora vzgoja potekati s čim manj naglice.

(Foto: printscreen)

Nicola Schmidt, politologinja, avtorica, predavateljica in blogerica pokaže, da gre tudi drugače. Starši lahko otrokom dajo jasna navodila, obenem pa do njih ostanejo empatični in ljubeči. Pri tem pomagajo ustvarjalne zamisli za reševanje konfliktov, prijemi za razbremenitev družinskega vsakdana in mini vaje, s katerimi poskrbimo zase. Presenečeni boste, koliko bolj sproščeno je lahko vaše družinsko življenje!