Po epidemiji: Hiša eksperimentov na široko odpira vrata

0
1056
Hiša eksperimentov (Foto: Tamino Petelinsek/STA)

V času zimskih počitnic bodo šolarje in dijak letos znova z veseljem pozdravili tudi v Hiši eksperimentov. Epidemija covida-19, zaradi katere je bila hiša zadnji dve leti večkrat in dalj časa zaprta, jih je finančno precej udarila, zato sredstva zbirajo tudi s pomočjo donacij, so povedali v Hiši eksperimentov.

“Hiša eksperimentov je izrazito interaktivni center. To ni prostor, kjer le opazuješ, temveč se dotikaš predmetov, pravzaprav je to tisto, kar najbolj spodbujamo – obiskovalčevo interakcijo. Eksperimente si obiskovalci podajajo, tako da smo morali imeti zelo stroga pravila, posledično nismo bili veliko odprti oz. smo imeli omejitev števila ljudi v prostorih, ” je razložil direktor Hiše eksperimentov Miha Kos.

Zaradi dolgega zaprtja so v Hiši eksperimentov pridelali veliko izgubo. “Nekako nismo padli v nobeno področje, kjer bi lahko dobili povračila naše izgube, ki smo jo v tem času pridelali,” je dejal. Z namenom nadomestitve dela izgube so začeli zbirati donacije. Sredstva zbirajo prek sporočil SMS na številko 1919 s ključno besedo HISA5 in nakazil na transakcijski račun, ki je objavljen tudi na njihovi spletni strani.

Čas zaprtja pa so sodeč po izjavah direktorja tudi dobro izkoristili. Lotili so se izdelave respiratorja, ki je bil tudi predstavljen in testiran v ljubljanskem kliničnem centru, poleg tega pa so izdelali tudi nekaj novih eksperimentov.

Med drugim so v tem času v Hiši eksperimentov razvili tudi noviteto, za katero direktor meni, da so jo uvedli kot prvi center znanosti na svetu. “Nekatere naše eksperimente smo predelali na način, da jih lahko obiskovalci poganjajo prek spleta. V hiši so pri eksperimentih razporejene spletne kamere in obiskovalec dobi oblast nad eksperimenti, jih ‘poganja’ in dogajanje v hiši opazuje na daljavo. Poganjanje eksperimentov na daljavo ljudem omogoča dostop do hiše kjerkoli in kadarkoli, tudi ponoči iz Avstralije,” je pojasnil direktor hiše.

Kot je povedal Kos, je epidemija prinesla tudi odsotnost obiska šolskih skupin, na kar so se prilagodili s Hiško eksperimentov, mobilnim centrom znanosti, s katerim so lahko prišli na šole.

V času zimskih počitnic se nadejajo številčnega obiska in se že veselijo prisotnosti obiskovalcev. “Najlepše se počutimo, ko lahko z obiskovalci delimo našo strast do izobraževanja in veselje ob spoznavanju novih zanimivosti,” je še dodal direktor Hiše eksperimentov.

J.S., STA