V soboto je potekal 30. pohod po Jurčičevi poti

0
133
Višnja Gora. Tradicionalni Pohod po Jurčičevi poti od Višnje Gore do Muljave. (Foto: STA)

V občini Ivančna Gorica so v soboto pripravili že 30. pohod po Jurčičevi poti, s katerim so obeležili spomin na znamenitega literata, rojenega na Muljavi. Prišlo je okoli 5500 ljudi. Pohodniki so pot začeli v starem mestnem jedru Višnje gore.

Kot je za Radio Slovenija povedal župan Ivančne Gorice Dušan Strnad, je v 30 letih, odkar se ta pohod odvija, to pot samo na dan pohoda prehodilo preko 200.000 ljudi. V soboto so lahko izbrali med dvema dolžinama poti, krajšo 12-kilometrsko, in daljšo 23-kilometrsko.

Od Hiše kranjske čebele v starem mestnem jedru je pohodnike pot vodila mimo razvalin višnjanskega gradu do Polževega, mimo Vrhov in naprej do Muljave. Najbolj vneti pohodniki so lahko pot podaljšali vse do Krke.

Ob poti so za obiskovalce ves čas brezplačno odprti vsi kulturni in verski objekti, svoja vrata so zanje na koncu na stežaj odprla tudi Jurčičeva domačija na Muljavi, kjer je bila zaključna prireditev. Slavnostni govorec je bil predsednik državnega sveta Marko Lotrič.

Tisti, ki so plačali startnino v višini petih evrov, so imeli zagotovljen avtobusni prevoz z Muljave in Krke nazaj v Višnjo Goro.

30. pohod je bil posvečen 180. obletnici rojstva pisatelja Josipa Jurčiča, ki je pot med Muljavo in Višnjo Goro prehodil večkrat, saj je po njej hodil v šolo. Pri tem zasleduje tudi cilj večje turistične in gospodarske prepoznavnosti občine.

Jurčič (1844-1881) je s prvim slovenskim romanom Deseti brat (1866) postavil temelje slovenske pripovedne proze, deloval je tudi kot urednik, založnik, dramatik in časnikar. Njegova dela so prevedena v več kot 50 jezikov, med katerimi prednjačijo slovanski.

Rodil se je na Muljavi na Dolenjskem, njegov oče pa je prišel iz Jablanc pri Kostanjevici na Krki. Jurčičeva domačija na Muljavi je obnovljena in sodi med spomenike slovenskega kmečkega stavbarstva.

C. R., STA