Kmalu bodo znani rezultati analiz vzorcev krvi otrok iz koroških občin

0
136
(Foto: Freepik)

Odvoz v ujmi naplavljenega nevarnega mulja s Koroške na remediacijo v Avstrijo se še ni začel, ampak je začetek odvoza prestavljen na jutri. Kmalu bodo znani tudi rezultati analiz novembra odvzetih vzorcev krvi otrok iz petih koroških občin.

 

Ravenska območna enota Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je prav zaradi izraženih skrbi ob pojavu s težkimi kovinami onesnaženega mulja, ki ga je ob avgustovski ujmi po Mežiški dolini in na območje Dravograda nanosila narasla reka Meža, organizirala jesenski odvzem krvi otrok za ugotavljanje vsebnosti svinca.

Na odvzeme krvi, ki so potekali pred enim mesecem, so povabili 583 otrok, starih od 24 do 48 mesecev, iz vseh štirih občin Mežiške doline in prvič tudi iz Dravograda. Nekaj več kot sto se jih je odzvalo vabilu, na ravenski enoti NIJZ pa še čakajo na rezultate zadnjih odvzemov.

“Trenutno so izmerjene koncentracije svinca v krvi nižje kot predhodno izmerjene v Zgornji Mežiški dolini,” so pojasnili pri NIJZ. Upajo, da bodo še v tem tednu zbrali vse izvide, nato bodo rezultate tudi objavili. Zgornja Mežiška dolina sicer zajema občini Črna na Koroškem in Mežica, kjer vsebnost svinca v krvi triletnikov že več kot 15 let preverjajo vsako leto.

Razlog, da se bo odvoz mulja začel šele jutri je, da teren še ni bil ustrezno pripravljen za odvoz težkih kamionov. Predviden je odvoz okoli 1700 ton mulja, ki je večinoma naplavljen na območju med občinama Prevalje in Mežica. Po pogodbi bo to državo stalo do največ pol milijona evrov. Mulj bo na remediacijo, pri kateri ga bodo očistili težkih kovin, odpeljalo prek javnega naročila izbrano podjetje Saubermacher Slovenija. Remediacija bo potekala v predelovalnem centru podjetja Saubermacher SDAG v Lannachu pri Gradcu v Avstriji.

Naplavljen mulj, ki je opredeljen kot nenevaren odpadek, pa deloma v gradbenih projektih v regiji uporabljata direkciji za infrastrukturo in za vode, del nenevarnega mulja pa naj bi odložili na odlagališče Koroškega centra za ravnanje z odpadki v občini Prevalje. Podrobnosti v zvezi s tem sicer še niso znane.

C. R., STA