Danes obeležujemo svetovni dan učiteljev

0
522
(Foto: Freepik)

Letošnje obeleževanje svetovnega dneva učiteljev poteka pod naslovom Učitelji v središču okrevanja pri izobraževanju in odraža vlogo, ki jo imajo vzgojitelji in učitelji v času koronske krize. Poudarja tudi podporo, ki jo učitelji potrebujejo, da v celoti prispevajo k okrevanju izobraževanja.

Svetovni dan učiteljev je na Mednarodni konferenci o izobraževanju leta 1993 v Ženevi razglasil Unesco. Praznik se obeležuje kot spomin na 5. oktober 1966, ko sta v Parizu leta 1966 Unesco in Mednarodna organizacija za delo (ILO) sprejeli priporočila o položaju učiteljev, ki veljajo še danes. Priporočila jasno določajo pravice in dolžnosti vzgojiteljev in učiteljev ter govorijo o položaju, ki bi ga ti glede na zahtevnost dela morali imeti v družbi.

Od danes dalje bo Unesco skupaj z ILO, Unicefom, Education International in drugimi partnerji gostil vrsto odprtih spletnih dogodkov za izmenjavo znanja in najnovejših raziskav o ključnih vprašanjih, ki vplivajo na učiteljski poklic, ter za izmenjavo najboljših praks z vsega sveta, ki podpirajo učitelje in učenje za uspešno okrevanje, so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Na svetovnih in regionalnih dogodkih bodo v tem tednu predstavljene posledice pandemije covida-19 za učiteljski poklic, izpostavljeni učinkoviti odzivi politike ter identificirani ukrepi, ki jih je treba sprejeti, da učitelji lahko uresničijo svoj potencial.

V Sloveniji praznik učiteljev obeležimo s tradicionalno podelitvijo nagrad RS na področju šolstva, ki jih podeljujejo od leta 1966. Prejemnike letošnjih nagrad bodo razglasili na slavnostni prireditvi v sredo.

Evropska komisija skupaj s slovenskim predsedstvom danes predstavlja novo spletno orodje za samoevalvacijo SELFIE za učitelje, ki bo učiteljem pomagal pri nadaljnjem razvoju njihovih digitalnih kompetenc. Podeljena pa bodo tudi priznanja Digitalna šola prvim petim slovenskim šolam.

Piše: J.S., STA