V Burmi umrla dva sodelavca Save the children

0
337
(Foto: Save the children)

Njuno izginotje je bilo prijavljeno na božični večer. Ugotovljeno je bilo, da sta bila med 35 žrtvami vojaškega napada.

»Z globoko žalostjo potrjujemo, da sta bila med zgorelimi trupli, najdenimi v Burmi po vojaškem napadu na božični večer, dva naša zaposlena«, je ta torek na svojem Twitter profilu potrdila nevladna organizacija Save the Children. Humanitarna organizacija je njuno pogrešanje prijavila na Božič. »Oba sta bila pred kratkim starša in sta delala za izobraževanje otrok. Varnostni svet Združenih narodov se mora nujno sestati in ukrepati, da bi odgovorne privedli pred sodišče,« so dodali.

35 požganih trupel je bilo najdenih ob zažganih avtomobilih 24. decembra v Kayahu, vzhodni pokrajini Burme, kjer je že bilo več spopadov med vojaki in civilisti, ki nasprotujejo vojaškemu državnemu udaru.

Koordinator Združenih narodov za nujno pomoč Martin Griffiths je v nedeljo obsodil pokol in pozval k preiskavi. »Poročila trdijo, da je bilo najmanj 35 ljudi, vključno z vsaj enim otrokom, prisiljenih zapustiti svoja vozila, ubitih in zažganih,« je izjavil Griffiths.

Tudi Save the Children je izjavila, da so vojaki silili civiliste iz njihovih avtomobilov, nekatere aretirali, druge ubili in sežgali njihova telesa.

Vojaška hunta je obtožbe zanikala. Po poročanju uradnega burmanskega tiska je vojska ubila neznano število oboroženih teroristov, ki so se vozili v sedmih vozilih in se kljub zahtevi vojakov niso hoteli ustaviti.

Save the Children je vodilna svetovna neodvisna organizacija za otroke. Aktivna je v 120 državah na svetu. Gibanje varuje življenje otrok in se bori za njihove pravice. Cilj organizacije je preprečiti, da bi otroci umirali zaradi vzrokov, ki jih je mogoče preprečiti. Želijo tudi da bi vsi otroci imeli dostop do kakovostne izobrazbe in da ne bi živeli izpostavljeni revščini in nasilju.

Piše: Jože Jan

Vir: Deutsche Welle, Nemčija