Vrnil je 50.000 dolarjev – in to mu je spremenilo življenje

0
593
(Foto: Facebook)

Poštenost je 19-letnemu Emannuelu Tuloeju v Liberiji spremenilo življenje. Zgodba ima zametke sodobne legende.

 

Emmanuel je pred leti moral opustiti osnovno šolo in se zaposliti kot taksist. Lani je med vožnjo našel 50.000 ameriških dolarjev, zavitih v  plastično vrečko. Z lahkoto bi to vsoto lahko obdržal, vendar jo je vrnil lastniku.

Mnogi so Emmanuela zasmehovali zaradi njegove poštenosti, češ da bo umrl reven.

A ko se je za njegovo pošteno ravnanje izvedelo, se je Emmanuelovo življenje spremenilo: Inštitut Ricks, ena najprestižnejših šol v Liberiji, je Emmanuelu ponudila možnost, da dokonča osnovno in srednješolsko izobrazbo, lastnik vrnjenega denarja mu je podaril blago v vrednosti 1500 dolarjev, predsednik George Weah mu je dal 10.000 dolarjev, ameriška univerza pa mu je zagotovila polno štipendijo, ko bo končal srednjo šolo.

Emannuel se trenutno osredotoča na študij v Ricksu, akademskem internatu. »V šoli mi je udobno, ne zato, ker ima Ricks prestižno ime, ampak zaradi akademskih in moralnih disciplin,« je dejal Emmanuel, se nasmehnil in si med pogovorom popravil ovratnik srajce. Na kratko je opisal življensko zgodbo: tako kot mnogi liberijski otroci iz revnega podeželja, je Emmanuel pri devetih letih moral opustiti šolo, da bi zaslužil malo denarja in tako pomagal družini. Oče je umrl v nesreči in moral je živeti pri teti. Nekaj let kasneje je postal taksist.

Ko je 19-letni Emmanuel ponovno stopil v šesti razred, se je počutil nekoliko manjvrednega, vendar se je izredno potrudil,« je za BBC izjavila njegova učiteljica Tamba Bangbeor. Zdaj ga čaka šest let srednje šole in ko bo star 25 let, bo maturiral. Ko gleda na prihodnost, želi študirati računovodstvo na univerzi »de bi se pripravil na pomoč pri dobri uporabi državnega denarja«.

Emmanuel se ja zahvalil Bogu za prejem toliko nagrad in staršem izrazil hvaležnost, ker so v njem vzgojili poštenost. »Moje sporočilo vsem mladim je: dobro je biti pošten. Ne vzemite tistega, kar vam ne pripada.«

Jože Jan

Vir: BBC, Združeno kraljestvo