Ministrica za izobrazbo v nemški zvezni deželi Baden-Württemberg obtožena »posilstva jezika«

0
536
Theresa Schopper. (foto: EPA / Uwe Anspach)

V nemški zvezni deželi Baden-Württemberg hoče Ministrica za izobrazbo Theresa Schopper, ki prihaja iz vrst Zelenih, uvesti spolno nevtralen jezik v šolah.

Schopperjeva je rekla, da se hoče držati učnega načrta, ki vsebuje spolno nevtralne izraze in ga je njeno ministrstvo določilo pred petimi leti, pod vodstvom Socialnih demokratov. »Dobro bi bilo, da bi se učitelji in učenci strinjali glede uporabe spolno uravnovešenih besed«. Je še izjavila.

Eden izmed predlogov za dosego tega naj bi bil, da bi se pri besedah in izrazih moškega spola, ki se sicer uporabljajo tako za moške kot za ženske, uporabljal asterisk, oziroma simbol »zvezdice« (*). Tako bi se na primer po predlogu zelene ministrice polizist ali policist pisalo polizist*in. Polizistin sicer pomeni policistka. S tem naj bi izraz postal nevtralen oziroma naj bi obenem pomenil moško in žensko obliko omenjenega izraza, po istem principu pa naj bi se zapisovali tudi drugi tovrstni izrazi.

Temu pa močno nasprotuje tako državno Združenje jezikoslovcev, kot tudi krščanski demokrati, oziroma CDU. Predsednik Združenja jezikoslovcev Ralf Scholl je rekel, da gre za »posilstvo jezika«. CDU, ki skupaj z Zelenimi tvori vladajočo koalicijo v omenjeni zvezni deželi, pa opozarja, da bi bilo uresničevanje tega načrta kršenje pogodbe med dvema vladajočima strankama.

Ministrstvo za izobrazbo je izjavilo, da zaenkrat ni prišlo do zavezujočih sprememb, ki bi spremenile dosedanjo prakso v izobraževalnih ustanovah. Vendar pa obenem trdi, da učitelje spodbuja pri odpiranju vprašanja o spolno uravnovešenem jeziku pri učencih in študentih. Če se slednji strinjajo, lahko učitelji po svoji volji uporabljajo »sploni asterisk(*) pri sestavljanju učnega materiala in testov.

Glede na dokumente Evropskega parlamenta, naj bi spolno nevtralen jezik omogočal ne-seksistične in inkluzivne razprave. V dokumentu piše, da je namen uporabe spolno nevtralnih besed »izogniti se izrazom, ki bi bili lahko pristranski, diskriminatorni ali ponižujoči, saj naj bi njihova uporaba lahko ustvarjala vtis, da je le en spol merilo«. Prav tako naj bi takšen jezik pomagal pri zatiranju »spolnih stereotipov« in pri doseganju »spolne enakosti«.

Piše: Andrej Sekulović / kulturnimarksizem.si