V Podgorju pri Slovenj Gradcu se začenja gradnja prizidka k osnovni šoli

0
719
Podgorje pri Slovenj Gradcu, OŠ Podgorje. (Foto: STA)

Osnovna šola Podgorje bo po več letih čakanja dobila prizidek in deloma tudi prenovljene prostore šole. Temeljni kamen za naložbo, skupno ocenjeno na 1,35 milijona evrov, ki jo sofinancira šolsko ministrstvo, so odkrili danes. Pomembno za šolo v kraju, kamor se priseljujejo nove družine, je predvsem to, da bo dobila ustrezno urejeno jedilnico.

Župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler je v nagovoru na današnji slovesnosti spomnil, da je občinska uprava v začetku tega mandata opravila prerez stanja na področju šolstva v občini in naložba v prizidek k Osnovni šoli Podgorje se je izkazala kot ena najpomembnejših. Občina je s projektom gradnje prizidka in delne prenove šole uspešno kandidirala na razpisu ministrstva za izobraževanje, znanost in šport in pridobila 350.000 evrov nepovratnih sredstev.

Poleg tega bo financiranje naložbe pokrila še s 113.000 evri, ki jih bo dobila od Eko sklada, preostalih okoli 900.000 evrov pa bo občina zagotovila sama. Že predhodno je občina od zasebnika odkupila tudi potrebno zemljišče za prizidek.

Šola bo z naložbo, ki se bo po načrtih zaključila do začetka leta 2024, dobila 350 kvadratnih metrov novih površin v prizidku, hkrati pa bo prenovljenih več kot 430 kvadratnih metrov obstoječih prostorov šole. Pogodbo z izbranim izvajalcem del, družbo SGP Kograd Igem ZOD je župan Klugler podpisal 19. maja letos.

Tako Klugler kot ravnatelj Osnovne šole Podgorje Aljoša Lavrinšek, ki je nedavno bil imenovan za nov petletni mandat na mestu ravnatelja, sta danes poudarila pomen pridobitve novih in prenovljenih šolskih prostorov v kraju, kamor se priseljujejo nove družine. “Pravzaprav je to skoraj en nov praznik v Podgorju, kjer ima šola pomembno mesto in vlogo,” je dejal Lavrinšek.

Spomnil je, da so pred desetimi leti z ureditvijo prostorov v šoli uredili vprašanje knjižnice, sedaj pa je na vrsti ureditev prostorov, ki so jih medtem zelo pogrešali, predvsem so pogrešali ustrezne prostore za jedilnico. Šolo obiskuje okoli 150 učencev, njihovo število pa se povečuje. Šola ima tudi dve podružnici, v Šmiklavžu in na Razborju.

Gradnja prizidka in delna prenova podgorske osnovne šole pa ni edina aktualna naložba v šolske prostor v slovenjgraški občini. V teku je namreč tudi gradnja prizidka k Tretji osnovni šoli Slovenj Gradec, ki jo obiskujejo učenci s posebnimi potrebami. Tudi to naložbo sofinancira šolsko ministrstvo, razlog, da ministrstvo sofinancira dve naložbi v isti občini, pa je po besedah župana Kluglerja ta, da je soustanovitelj Tretje osnovne šole Slovenj Gradec tudi Občina Mislinja.

Župan je podgorskim šolarjem danes zaželel lepe prihajajoče počitnice in sporočil, da bo dan odprtih vrat novega bazenskega kompleksa v Slovenj Gradcu 24. junija, začetek kopalne sezone pa je napovedal za 7. julij.