Tanja Mlakar: Onkraj mavrice

0
496
(Foto: vseknjige.si)

Ali je starost res le pešanje življenjskih moči, čas bolezni in nesmiselnega trpljenja? In dom za ostarele hiralnica, kjer le še čakaš na neizbežno smrt? Osamljen, s prgiščem lepih trenutkov in kopico nepredelanih spominov in travm. Lahko je tako, so zapisali v opisu nove knjige pisateljice Tanje Mlakar, ki je sprva izhajala kot podlistek v tedniku Družina, in povedali, da obstaja tudi alternativa. Lahko sprejmeš izziv, morda enega največjih v življenju, in se soočiš s seboj, svojimi bližnjimi, svojo preteklostjo in z vsem kar je v njej.

V tej zgodbi Nuša in Martin bralcem povesta nekaj bistvenega o staranju: starost je čas, ko lahko še marsikaj spremeniš, prevrednotiš in oplemenitiš. Preteklosti, izgubljenih priložnosti in odnosov sicer ne moreš spremeniti, lahko pa jih sprejmeš, jih na novo ovrednotiš, jim daš ime, jih pobožaš, se ob njih zjočeš ter jih nato z blagoslovom na ustih izpustiš. – In spet zadihaš. V zgodbi preberemo, kako ostarela Nuša ne more zavrteti kolesa časa v tisti odločilni trenutek v svoji mladosti, ki je njo in njenega moža zapeljal v začaran krog prepirov, odtujevanja in slednjič ločitve. Le njena skrivnost – spomin na v posvojitev oddanega in zanjo tako za vedno izgubljenega sina, ki ga Martin ni zmogel sprejeti, Nušo kot črna senca zasleduje vse življenje in se kot globok očitek možu zajeda v njun zakon. In ga nazadnje razžre in uniči: Martin se umakne v samotno kočo in prekine vse stike z družino.

Toda življenje preseneča tako, kot najmanj pričakujemo. Martinu se zgodi infarkt, pri čemer prvič gleda smrti v oči. Ali je v resnici šele zdaj zagledal sebe in svoje(nekoč in znova bližnje? Je mogoče, da njegova onemoglost postane zdravilo za prekinjene odnose? In dom za ostarele kraj obujanja zakona? Jima bo z »ženo« po 20 letih ločitve uspelo srečati se, izreči dolga leta neizrečeno in … si odpustiti? Ter tako prekiniti spiralo zla, ki se kot njuna zapuščina vleče že v tretjo generacijo? Tega vam tukaj ne izdamo, da bi to izvedeli, je treba prebrati novo knjigo Tanje Mlakar Onkraj mavrice in se prepričati o priložnostih, ki jih prinaša življenje.

Tanja Mlakar se je rodila leta 1964 v Ljubljani. Je poročena, mati dveh odraslih hčera, tudi že babica. V svojih literarnih delih se največ posveča medsebojnim odnosom, predvsem v družini. Pri založbi Družina je leta 2010 izšla njena prva knjiga Neslišno hrepenenje, pripoved Halo Bog, me slišiš? pa je izhajala v časopisu Družina kot podlistek. Pri Družini je izšel tudi njen roman Klošarka z Miklošičeve.

Knjigo naročite TUKAJ.

L.K.